Συστατικά
Για τη ζύμη:
- 3 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- αλεύρι όσο πάρει
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 φλιτζάνι κατασταλαή *
Για τη γέμιση:
- 1 κουταλάκι γαρίφαλο σκόνη
- 1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
- 2 φλιτζάνια καρυδόψιχα χοντροκομμένη
Για το πασπάλισμα:
- 1 πακέτο ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
Βάζουμε σε λεκάνη το λάδι και ρίχνουμε το σταχτόνερο αφού προηγουμένως το έχουμε στραγγίσει καλά. Σε πιάτο αδειάζουμε 1 φλιτζάνι αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, τ' ανακατεύουμε καλά και τα ρίχνουμε στη λεκάνη. Ζυμώνουμε το μείγμα προσθέτοντας αλεύρι, όσο πάρει, για να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη.
Για τη γέμιση:
Σε μπολ αναμειγνύουμε την καρυδόψιχα με την κανέλα και το γαρίφαλο. Σχηματίζουμε με τη ζύμη μικρές μπάλες, ανοίγουμε στο κέντρο τους μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε μέσα από 1 κοφτό κουταλάκι γέμιση. Κλείνουμε τις μπαλίτσες, τους δίνουμε σχήμα μισοφέγγαρου και τις τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.
Ψήνουμε τους σάλιαρους σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα περίπου. Μόλις ψηθούν και αφού κρυώσουν, τους βουτάμε σε μπολ με ζάχαρη άχνη και τους τοποθετούμε σε πιατέλα.
Τέλος τους πασπαλίζουμε με όση ζάχαρη άχνη περισσέψει στο μπολ.