Συστατικά
Για τη ζύμη:
- 4 φλιτζάνια αλεύρι(περίπου)
- 2 φλιτζάνια χλιαρό γάλα
- 1/2 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
- 2 αυγά
- 2 βανίλιες
- 2 κουταλάκια ξερή ραγιά
- 3 κουταλιές κακάο
- 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
- 4 1/2 φλιτζάνια νερο
- 6 φλιτζάνια ζάχαρη
- λίγο χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο γάλα. Σε λεκάνη χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε το καλαμποκέλαιο, το γάλα, τις βανίλιες και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι. Πριν ολοκληρωθεί το ζύμωμα, αφαιρούμε 1/4 της ζύμης το οποίο ζυμώνουμε χωριστά μαζί με το κακάο. Αφήνουμε τις ζύμες να φουσκώσουν και τις χωρίζουμε στη μέση δημιουργώντας δύο μπάλες από το άσπρο ζυμάρι και δύο από το ζυμάρι με το κακάο. Σε αλευρωμένη επιφάνεια απλώνουμε με τα δάχτυλά μας τη κάθε μπάλα ζύμης με κακάο σε σχήμα κορδονιού πάχους δύο δαχτύλων. Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και το άσπρο ζυμάρι, σε πλάτος μιας παλάμης. Τοποθετούμε μέσα το «κορδόνι» με τη ζύμη του κακάου και το κλείνουμε. Κατόπιν κόβουμε τα κορδόνια σε μέγεθος 2 δαχτύλων και τα πιέζουμε να πάρουν στρογγυλό σχήμα. Τοποθετούμε τα ροξάκια σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.
Για το σιρόπι:
Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού μέχρι να «δέσει». Μόλις κρυώσουν τα ροξάκια, τα περιχύνουμε με το σιρόπι, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή πετσέτα και τ' αφήνουμε να τραβήξουν καλά το σιρόπι και να φουσκώσουν.