Συστατικά
- 1/2 κιλό γάλα
- 220 γρ. ζάχαρη
- 90 γρ. σιμιγδάλι μέτριο
- 100 γρ. σταφίδες ξανθές πλυμένες
- 6 αυγά
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 3 δόσεις άρωμα βανίλια
Για τη σάλτσα:
- 1/2 κιλό δαμάσκηνα
- 220 γρ. ζάχαρη
- 220 γρ. νερό
Εκτέλεση
Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και μόλις πάρει μια βράση ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια με ένα ξύλινο κουτάλι, για να μην κολλήσει. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πήξει. Το αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους κρόκους καλά χτυπημένους με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και προσθέτουμε το βούτυρο. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και πασπαλίζουμε τις σταφίδες με λίγο αλεύρι. Αφήνουμε την κρέμα να μισοκρυώσει, προσθέτουμε τις σταφίδες και λίγη-λίγη την μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά και με προσοχή. Βουτυρώνουμε μια φόρμα, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη, αλεύρι, αδειάζουμε το μείγμα και την τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με νερό σε μέτριο φούρνο να ψηθεί για 1 περίπου ώρα. Την αφήνουμε να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα. Ετοιμάζουμε την σάλτσα δαμάσκηνο, βράζοντας τα δαμάσκηνα με τη ζάχαρη και το νερό μέχρι να γίνουν κομπόστα. Τα στραγγίζουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα λιώνουμε και τα κάνουμε πολτό. Τα ανακατεύουμε με το σιρόπι τους και περιχύνουμε την πουτίγκα.