Συστατικά
Για τη παρασκευή της ζύμης:
- 450 γρ. αλεύρι σκληρό
- 225 γρ. βούτυρο σε μικρά κομμάτια
- 2 κρόκοι αυγών
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 75 γρ. γάλα
- 25 γρ. μαγιά μπίρας
- 50 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 αυγό για επικάλυψη
Για τη παρασκευή της γέμισης:
- 140 γρ. ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας νερό
- 200 γρ. παπαρουνόσπορος
- 100 γρ. γάλα
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 μήλο καθαρισμένο και τριμμένο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και ρίχνουμε τη μαγιά και μια κουταλιά από τη ζάχαρη. Προσθέτουμε 100 γρ. από το αλεύρι και φτιάχνουμε ενα μικρό κομμάτι ζύμης. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του. Σε ενα άλλο σκεύος αδειάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το βούτυρο, ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με τους κρόκους των αυγών και τους ρίχνουμε μέσα στο μείγμα από αλεύρι και βούτυρο μαζί με τη ζύμη που έχουμε ήδη φτιάξει. Ζυμώνουμε αρκετά καλά, προσθέτοντας και την κρέμα γάλακτος. Το ζυμάρι πρέπει να γίνει ελαστικό και να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορούμε να ζυμώσουμε στο μίξερ. Αφήνουμε το ζυμάρι σε ζεστό μέρος, σκεπασμένο για 3 ώρες για να διπλασιάσει τον όγκο του και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βράζουμε το γάλα, το ρίχνουμε πάνω από τον παπαρουνόσπορο και αφήνουμε να μουσκέψει και να διογκωθεί. Στο μεταξύ, λιώνουμε τη ζάχαρη στο νερό και τη βάζουμε στη φωτιά. Στίβουμε τον παπαρουνόσπορο από το γάλα και τον ρίχνουμε στο σιρόπι. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού μαζί με το μήλο και αφήνουμε να κρυώσει. Ανοίγουμε το ζυμάρι σε παραλληλόγραμμο σχήμα, αρκετά λεπτό, σε ένα ή δύο τεμάχια. Απλώνουμε στην επιφάνεια τη γέμιση αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. σε όλες τις πλευρές. Σχηματίζουμε ένα σφιχτό ρολό, το τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα φούρνου, το αλείφουμε με το αυγό που το έχουμε χτυπήσει με λίγο νερό και το αφήνουμε για 30 λεπτά σε ζεστό περιβάλλον, οπότε το αλείφουμε ξανά με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε σε φέτες.