Ποντιακή Βασιλόπιτα

Ποντιακή Βασιλόπιτα Ποντιακή Βασιλόπιτα
8 ΑΤΟΜΑ
30' ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
1:00' ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
3 ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Πόντος
Χριστούγεννα

Συστατικά

  • 1 κιλο αλεύρι
  • 80 γρ. μαγιά
  • 120 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 3 αυγά
  • 1 κ.γ αλάτι
  • 180 γρ. γάλα
  • 1 κρόκο αυγού
  • 800 γρ. μυζήθρα ανάλατη
  • σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Διαλύουμε την μαγιά σε χλιαρό νερό.
  2. Βάζουμε σε μιά λεκάνη το αλεύρι, τη μαγιά, το γάλα, το βούτυρο,τα αυγά το αλάτι και νερό όσο χρειαστει.
  3. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει   η ζύμη αφράτη και να μην κολλά στα χέρια μας.
  4. Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
  6. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε το πρώτο κομμάτι.
  7. Βάζουμε την μυζήθρα και σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι.
  8. Αραιώνουμε τον κρόκο με δύο - τρείς σταγόνες νερού και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας.
  9. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  10. Ψήνουμε στους  180 ο C για 60' περίπου.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε