Συστατικά
Για την ζύμη:
- 240 γρ. αλεύρι
- 150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κρόκος αυγού
- 1 κουτ. σούπας κονιάκ
- 1 δόση άρωμα βανίλια
- 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Για την γέμιση:
- βερίκοκα
- μαρμελάδα βερίκοκο
- ζάχαρη
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν, την ζάχαρη και την βανίλια. Προσθέτουμε τον κρόκο, το κονιάκ, το βούτυρο και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή. Την χωρίζουμε σε δύο κομμάτια, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Πλένουμε τα βερίκοκα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα ανοίγουμε στα δύο. Στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης που το ανοίξει σε χοντρό φύλλο, και αφού το τρυπήουμε με ενα πιρούνι σε διάφορα σημεία, το ψήνουμε για λίγο σε μέτριο φούρνο. Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο, στρώνουμε την μαρμελάδα, από πάνω σε σειρές τα βερίκοκα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Λιώνουμε το βούτυρο και ραντίζουμε τα βερίκοκα. Ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι της ζύμης σε φύλλο και σκεπάζουμε με αυτό τα βερίκοκα. Αλείφουμε το φύλλο γύρω-γύρω με το ασπράδι του αυγού, πιέζουμε να κολλήσουν τα δύο φύλλα, το τρυπάμε με ενα πιρούνι σε διάφορα σημεία και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά.