Συστατικά
- Σύκα γινωμένα
- 1 χούφτα σουσάμι
Εκτέλεση
Πλένετε καλά τα σύκα και τα αλέθετε στη μηχανή του κιμά ή στο ηλεκτρικό μηχάνημα της κουζίνας. Δεν τα καθαρίζετε από τα φλούδια, αφαιρείτε μόνο το σκληρό κοτσανάκι τους. Βάζετε τον πολτό του φρούτου σε κατσαρόλα μαζί με λίγο νεράκι και το βράζετε μέχρι να αφυδατωθεί τελείως και να γίνει σαν αλοιφή. Αν βάλετε σουσάμι, το βάζετε μετά το βράσιμο και κατά προτίμηση ψημένο.
Τώρα πρέπει να απλώσετε το πεστίλι για ναστεγνώσει. Το καλύτερο είναι ένα επίπεδο από καλάμια γιατί έτσι θα αερίζεται από όλες τις μεριές· ή μπορεί να έχετε ένα πλέγμα από ξυλάκια ή ψάθα. Εκεί επάνω απλώστε ένα κομμάτι λεπτό ύφασμα (ο χασές είναι ό,τι πρέπει). Είναι προτιμότερο να είναι αμεταχείριστο το ύφασμα, με την κόλλα του, γιατί έτσι θα το ξεκολλήσετε πανεύκολα όταν στεγνώσει.
Τεντώνετε καλά το ύφασμα πάνω στο σταθερό επίπεδο και αρχίζετε να απλώνετε το φρούτο. Το πάχος του πρέπει να είναι 3-4 χιλιοστά. Στο άπλωμα μπορεί να σας βοηθήσει πολύ μια φαρδιά σπάτουλα σαν αυτές που χρησιμοποιούν οι μπογιατζήδες, για να στρώσετε το φρούτο ομοιόμορφα πάνω στο ύφασμα. Δεν είναι δύσκολη δουλειά γιατί το φρούτο είναι μαλακό.
Το αφήνετε εκεί να στεγνώσει σε μέρος ευάερο και όχι στον ήλιο, για να μην ξεραθεί απότομα. Το σκεπάζετε με τουλπάνι για να κρατήσετε μακριά τις μύγες.
Για να μαζέψετε το πεστίλι όταν είναι στεγνωμένο, θα το γυρίσετε ανάποδα και θα βρέχετε το πανί με ένα πινέλο βουτηγμένο λίγο στο νερό. Μαζεύετε το πανί, μαζεύετε και το πεστίλι σε ρολό. Το αφήνετε λίγη ώρα ακόμη στον αέρα και μετά το φυλάτε σε δροσερό μέρος σκεπασμένο μ' ένα πανί.
Όταν θέλετε, κόβετε με το ψαλίδι ή με κοφτερό μαχαίρι ένα κομμάτι, βάζετε μέσα καρυδάκια και τυλίγετε το ρολό.
Για να σας δώσω ένα μέτρο σας λέω ότι μια οικογένεια μπορεί να φτιάξει 5-10 μέτρα πεστίλι, σε φάρδος όσο το ύφασμα, δηλαδή 90 εκατοστά.