Παραδοσιακό ψωμί

Παραδοσιακό ψωμί Παραδοσιακό ψωμί
0 ΑΤΟΜΑ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
0' ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
0 ΔΥΣΚΟΛΙΑ

Συστατικά

  • 9 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
  • 50 γρ. μαγιά
  • 2 1/2 φλιτζάνια χλιαρό νερό ή γάλα
  • 1 κουταλιά κοφτή αλάτι
  • 4 κουταλιές βούτυρο
  • 3 κουταλιές κοφτές ζάχαρη
  • 1 αυγό, το ασπράδι

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό ή το γάλα και την αφήνουμε να μείνει για λίγα λεπτά. Σε μια μικρή λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, ανοίγουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα και προσθέτουμε τη μαγιά, αλάτι, το βούτυρο και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια λεία ζύμη. Την τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λεκάνη και τη γυρίζουμε για να βουτυρωθεί όλη η επιφάνεια της. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Ύστερα από 1 ώρα περίπου, τη ζυμώνουμε ξανά και την πλάθουμε σε καρβέλι ή σε δύο φραντζόλες. Τις βάζουμε σε βουτυρωμένες φόρμες, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα ακόμη. Κατόπιν τις αλείφουμε με το ασπράδι χτυπημένο σε μία κουταλιά νερό και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε