Παξιμάδια

Παξιμάδια Παξιμάδια
0 ΑΤΟΜΑ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
0' ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
0 ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Τήνος

Συστατικά

Για το προζύμι:

  • 100 γρ. μαγιά
  • 2 ποτήρια αλεύρι
  • ανάλογο νερό

Για το ζυμάρι:

  • 2 κιλά αλεύρι
  • γλυκάνισο
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 11/2 φλιτζάνι λάδι
  • 2 κουταλιές αλάτι
  • νερό ζεστό

Εκτέλεση

Αποβραδίς ετοιμάζουμε το προζύμι. Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και το προζύμι, και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο. Προσθέτουμε το λάδι και τα μυρωδικά. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι  και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη λεκάνη και το ζυμώνουμε, έως ότου γίνει σφικτό το ζυμάρι δίχως να κολλάει. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και μια ελαφριά κουβέρτα και την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες. Όταν πλέον φουσκώσει, παίρνουμε λίγο-λίγο ζυμάρι και πλάθουμε κορδόνια. Τα κόβουμε σε μέγεθος 10 εκ. περίπου και τοποθετούμε τα κομμάτια, το ένα δίπλα στο άλλο, σε λαδωμένο ταψί. Τα σκεπάζουμε πάλι για 1 1/2  ώρα για να φουσκώσουν. Κατόπιν τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 40 λεπτά, έως ότου ροδοκοκκινίσουν. Αφού ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα χωρίζουμε. Κατόπιν τα τοποθετούμε ξανά στο ταψί πλαγιαστά σε ομόκεντρους κύκλους. Τα βάζουμε στο φούρνο στους 100° C για 5 ώρες, ώστε να στεγνώσουν και να γίνουν παξιμάδια.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε