Συστατικά
- 500 γρ. αγριοδαμάσκηνα
- 250 ml νερό
- 275 γρ. ψιλή ζάχαρη
- 30 ml τζιν ή sloe gin
- 4 μεγάλα ασπράδια
- 300 ml πηχτή κρέμα γάλακτος
- λίγη σαντιγί
Για το γαρνίρισμα:
- φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
Εκτέλεση
Θα χρειαστούμε 6 ατομικά μπολάκια χωρητικότητας 150 ml. Τοποθετούμε γύρω από κάθε σκεύος ένα βουτυρωμένο κομμάτι χαρτί ζαχαροπλαστικής, σαν κολάρο, που να περισσεύει 5 εκ. περίπου πάνω από τα χείλη του σκεύους. Κόβουμε σε φέτες δύο από τα αγριοδαμάσκηνα και τα αφήνουμε στην άκρη για το γαρνίρισμα. Βάζουμε τα υπόλοιπα φρούτα σε ένα σκεύος με το μισό νερό και 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 7 λεπτά περίπου, ώσπου να μαλακώσουν τα φρούτα. Περνάμε τον πολτό των φρούτων από σουρωτήρι σε μπολ και αφαιρούμε τα κουκούτσια και τη φλούδα. Ρίχνουμε το τζιν, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη. Αναμειγνύουμε σε καθαρό σκεύος την υπόλοιπη ζάχαρη μαζί με το νερό, τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Αφήνουμε το σιρόπι στη φωτιά μέχρι το ειδικό θερμόμετρο ζάχαρης να δείξει 119 βαθμούς ή ώσπου μία μικρή ποσότητα από το σιρόπι, που πέφτει σε φλιτζάνι με κρύο νερό, να μπορούμε να την πλάσουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια σε καθαρό μπολ να γίνουν μαρέγκα. Ρίχνουμε σταδιακά στο μπολ το ζεστό σιρόπι, συνεχίζοντας το χτύπημα, ώσπου η μαρέγκα να γίνει σφιχτή και γυαλιστερή και την ανακατεύουμε με τη σαντιγί και τον πουρέ φρούτων. Μοιράζουμε στα μπολάκια το μείγμα του σουφλέ ώστε να φτάνει 2,5 εκ. πάνω από τα χείλη κάθε σκεύους. Τα τοποθετούμε στην κατάψυξη και τα βγάζουμε 10 λεπτά προτού σερβίρουμε. Αφαιρούμε τα κολάρα και γαρνίρουμε με φετούλες αγριοδαμάσκηνου και φρέσκο δυόσμο.