Συστατικά
- 5 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλιές κακάο σκόνη
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 1/4 φλιτζανιού γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κουταλιές βούτυρο, λιωμένο
- 1 αβγό, χτυπημένο
- 120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε 16 κομμάτια
- ηλιέλαιο, για τηγάνισμα
Για το πασπάλισμα:
- 3 κουταλιές ψιλή ζάχαρη
- 1 κουταλιά κακάο σκόνη
- 1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι σε ενα μπολ. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε τη μαγιά, το γάλα, το βούτυρο και το αυγό. Ανακατεύουμε το μείγμα σταδιακά, ώσπου να σχηματιστεί μια μαλακή και αφράτη ζύμη. Ζυμώνουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαστική. Την μεταφέρουμε σε ενα καθαρό μπολ, την καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη ή με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, ώσπου να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Zυμώνουμε πάλι τη ζύμη ελαφρώς, τη χωρίζουμε σε 16 κομμάτια και πλάθουμε το καθένα σε δίσκο. Πιέζουμε στο κέντρο του δίσκου ένα κομμάτι σοκολάτας, διπλώνουμε τη ζύμη από πάνω και περικλείουμε την γέμιση. Σιγουρευόμαστε ότι οι άκρες έχουν κλείσει καλά. Δίνουμε πάλι στα ντόνατς σχήμα δίσκου, αν χρειαστεί. Ζεσταίνουμε το λάδι για το τηγάνισμα στους 180 βαθμούς Κελσίου και τηγανίζουμε τα ντόνατς σε δόσεις. Όταν τα ντόνατς χρυσίσουν, τα γυρίζουμε να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά. Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν. Αναμειγνύουμε την ζάχαρη, το κακάο και την κανέλα σε ενα μπολ. Προσθέτουμε τα ντόνατς στο μείγμα και τα ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα. Τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο και τα σερβίρουμε χλιαρά.