Συστατικά
- 75 γρ. βούτυρο, λιωμένο και επιπλέον βούτυρο για να βουτυρώσουμε τις φόρμες
- 175 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
- 115 γρ. αλεσμένη αμυγδαλόψιχα
- 75 γρ. ψιλή ζάχαρη
- 10 ml κανέλα σε σκόνη
- 9 φύλλα κρούστας, ξεπαγωμένα αν είναι κατεψυγμένα κομμένα σε δυο κομμάτια 30x20 εκ.
- 4 φρέσκα σύκα κομμένα σε φέτες
- γιαούρτι στραγγιστό για το σερβίρισμα
Για το σιρόπι:
- 350 γρ. ψιλή ζάχαρη
- 4 γαρίφαλα
- 1 ξυλαράκι κανέλα
- 2 λωρίδες λεμονόφλουδα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου. Αλείφουμε με μπόλικο βούτυρο ένα μικρό ταψί 30x20 εκ. Αναμειγνύουμε σε ενα μπολ την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα, την ζάχαρη, την κανέλα και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη. Στρώνουμε ένα φύλλο κρούστας στη βάση του ταψιού, το αλείφουμε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο και βάζουμε άλλο φύλλο από πάνω. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ώσπου να τοποθετήσουμε 8 φύλλα. Σκορπίζουμε με ένα κουτάλι το μισό μείγμα των ξηρών καρπών πάνω στα φύλλα και σκεπάζουμε με τις φέτες των σύκων. Τοποθετούμε δυο φύλλα κρούστας πάνω απο από τα σύκα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο και σκορπίζοντας από πάνω το μείγμα των ξηρών καρπών. Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας από πάνω αλείφοντάς τα με βούτυρο. Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο το τελευταίο φύλλο και χαράζουμε το γλυκό με κοφτερό μαχαίρι σε ρόμβους. Ψήνουμε τον μπακλαβά για 1 ώρα ώσπου να πάρει χρώμα.
Για το σιρόπι:
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Ζεσταίνουμε ανακατεύοντας ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι να πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει και κατόπιν, περιχύνουμε τον ζεστό μπακλαβά. Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι 2-3 ώρες. Τον κόβουμε σε ρόμβους ή τετράγωνα και σερβίουμε με γιαούρτι. Διατηρούμε τον μπακλαβά στο ταψί 3 μέρες περίπου.