Μελιτίνια

Μελιτίνια Μελιτίνια
0 ΑΤΟΜΑ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
0' ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
0 ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Σαντορίνη

Συστατικά

Για το φύλλο:

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 κουταλιές λάδι
  • χλιαρό νερό

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό μυζήθρα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3-5 αυγά
  • 250 γρ. σιμιγδάλι
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουταλάκι μαστιχά κοπανισμένη
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι

Εκτέλεση

Ανακατεύετε τη μυτζήθρα περασμένη από το μύλο των λαχανικών (ή χτυπημένη για λίγο στο μίξερ ή στο πολυμίξερ) μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το σιμιγδά-λι, το άρωμα και το βούτυρο λιωμένο, και ανακατεύετε καλά να γίνει μια πηχτή κρέμα. Αφήνετε το μείγμα όλη τη νύχτα, και το πρωί, αν έχει βγάλει υγρά, προσθέτετε λίγο αλεύρι μέχρι να ξαναγίνει η κρέμα πηχτή.

Ζυμώνετε το φύλλο με λίγο αλατάκι, λίγο λάδι και αλεύρι χωριάτικο, και το ανοίγετε λεπτό με τη βέργα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβετε με μεταλλικό καπάκι το φύλλο σε δίσκους με διάμετρο 6-7 εκατοστά.

Βάζετε στη μέση 1 κουταλιά από το μείγμα του τυριού και το στρώνετε με το κουτάλι στο κέντρο του φύλλου, έτσι που να μένει γύρω γύρω κενό περίπου 3 χιλιοστά. Μετά με μια οδοντογλυφίδα σηκώνετε το φύλλο που περισσεύει και το τσιμπάτε κατά διαστήματα, ώστε να κλείσει γύρω από το γλυκάκι χωρίς να το σκεπάσει από πάνω. Πρέπει να το προσέξετε αυτό για να κλείσει καλά στο πλάι το φύλλο και να μη χυθεί η γέμιση στο ψήσιμο.

Αφού τα ετοιμάσετε, τα βάζετε σε ταψιά και τα ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και να ψηθεί το φύλλο. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους 180οC.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε