0
ΑΤΟΜΑ
00'
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
0'
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Πήλιο
Συστατικά
- 1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης ή σταρένιο μισό σκληρό, μισό μαλακό
- λίγο αλάτι, στη μύτη από το κουταλάκι
- 1 φλιτζανάκι λάδι
- 1 κομμάτι, όσο ένα μικρό λουκούμι, μαγιά από φούρνο
- 1/2 λίτρο νερό χλιαρό στους 20 βαθμούς
- ελιές γλυκές μαύρες, κατά προτίμηση ψιλοκομμένες
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά μας. Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί σκεπασμένη με κουβέρτα στα ζεστά ή σε φούρνο στους 50 βαθμούς. Όταν φουσκώσει, την ξαναζυμώνουμε, ενώνουμε όσες ελιές θέλουμε και τη χωρίζουμε σε τέσσερα καρβελάκια τα οποία τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν και τα ψήνουμε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς κελσίου. Αν θέλουμε ανοίγουμε με τον πλάστη ένα χοντρό φύλλο στρογγυλό, σκορπίζουμε τις ελιές σε όλη την επιφάνειά του και το τυλίγουμε ώστε να γίνει σαν φρατζόλα. Το χαράζουμε από πάνω λίγο λοξά, όπως τα φραντζολάκια απο τα οποία παρασκευάζουν τα παραδοσιακά παξιμάδια, και το φουρνίζουμε αφού φουσκώσει σε ζεστό μέρος.