Κολοκυθόπιτα στριφτή

Κολοκυθόπιτα στριφτή Κολοκυθόπιτα στριφτή
0 ΑΤΟΜΑ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
0' ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
0 ΔΥΣΚΟΛΙΑ

Συστατικά

Για 4 φύλλα:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • χλιαρό νερό όσο πάρει
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι φυτίνη

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό κολοκύθα κόκκινη
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • κανέλα σε σκόνη

Για το σιρόπι:

  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 1/2 λεμόνι, το χυμό

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, ρίχνουμε το νερό σταδιακά και ζυμώνουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε 4 ίσες μπάλες και με τον πλάστη τις ανοίγουμε μία-μία σε στρογγυλά φύλλα σε αλευρωμένη επιφάνεια. Λιώνουμε στο λάδι τη φυτίνη και αλείφουμε τα φύλλα.

Για τη γέμιση:

Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την τρίβουμε. Το στραγγίζουμε με τα χέρια μας να φύγουν τα υγρά του και το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Μόλις ανοίξουμε το φύλλο, απλώνουμε γέμιση κατά μήκος της πλευράς που θα τυλίξουμε πρώτα. Γυρίζουμε μια-δυο φορές το φύλλο με τα χέρια από την πλευρά με τη γέμιση, να σχηματιστεί ρολό, και στη συνέχεια ανασηκώνουμε το τραπεζομάντιλο σχεδόν κάθετα και αφήνουμε το φύλλο να τυλιχτεί μόνο του ρολό. Το τοποθετούμε κυκλικά σε λαδωμένο ταψί και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 3 φύλλα.  Λαδώνουμε την κολοκυθόπιτα με πινέλο, την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Για το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και περιχύνουμε με το σιρόπι την κολοκυθόπιτα. Πριν την κόψουμε την αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε