Κέικ σοκολάτας με παντζάρι

Κέικ σοκολάτας με παντζάρι Κέικ σοκολάτας με παντζάρι
0 ΑΤΟΜΑ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
0' ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
0 ΔΥΣΚΟΛΙΑ

Συστατικά

  • κακάο σκόνη, για πασπάλισμα
  • 240 γρ. παντζάρια, βρασμένα σε ελάχιστο νερό, σουρωμένα (κρατάμε τον πηχτό ζωμό)
  • 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο που έχει μαλακώσει
  • 2 1/2 φλιτζάνια ανοιχτόχρωμη καστανή ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 1 κουταλιά εσάνς βανίλιας
  • 90 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα πολυτελείας, λιωμένη
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι ανθόγαλα
  • φλούδες σοκολάτας (προαιρετικά)

Για τη σοκολάτα γκανάς:

  • 2 φλιτζάνια πηχτή κρέμα γάλακτος
  • 625 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, απλή ή πολυτελείας, σε μικρά κομμάτια
  • 1 κουταλιά εσάνς βανίλιας

Εκτέλεση

Προθερμένουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε δύο ταψάκια 23 εκ. και πασπαλίζουμε τη βάση και τις πλευρές τους με κακάο. Τρίβουμε τα παντζάρια και τα αναμειγνύουμε με το ζωμό τους. Τα αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, την ζάχαρη, τα αυγά και τη βανίλια. Ελαττώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε σταδιακά, με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα με το βούτυρο εναλλάξ με το ανθόγαλα. Προσθέτουμε τα παντζάρια με το ζωμό τους και χτυπάμε για 1 λεπτό. Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο ταψάκια και ψήνουμε 30-35 λεπτά ή όσο χρειάζεται ώστε να βγαίνει στεγνό το μαχαίρι που βυθίζετε στο κέικ. Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν 10 λεπτά και τα αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Για τη σοκολάτα γκανάς:

Ζεσταίνουμε την κρέμα σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τνη σοκολάτα, ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Προσθέτουμε την εσάνς βανίλιας. Ρίχνουμε το μείγμα σε ενα μπολ, το αφήνουμε να κρυώσει και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα, ανακατεύοντας κάθε 10 λεπτά, ώσπου να μπορούμε να το αλείψουμε. Τοποθετούμε το ένα κέικ σε μια πιατέλα και το αλείφουμε με το 1/3 της σοκολάτας γκανάς. Τοποθετούμε το άλλο κέικ από πάνω και αλείφουμε με τη σοκολάτα γκανάς την επιφάνεια και τις πλευρές του κέικ. Διακοσμούμε με φλούδες σοκολάτας, αν θέλουμε. Αφήνουμε την σοκολάτα γκανάς να σταθεροποιηθεί 20-30 λεπτά και τοποθετούμε το κέικ στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε