Συστατικά
Για τα φύλλα:
- 750 γρ. αλεύρι
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουταλιά λάδι
- χλιαρό νερό
Για τη γέμιση:
- 1/2 κιλο καρύδια
- 1 κουταλιά κανέλα
- 2 ποτήρια άσπρο ρύζι
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 125 γρ. βούτυρο γάλακτος
Για το σιρόπι:
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- 2 κουταλιές λεμόνι
Εκτέλεση
Ζυμώνετε τη ζύμη του φύλλου με χλιαρό νεράκι μέχρι να γίνει κανονική και να μην κολλάει στα χέρια. Την αφήνετε σκεπασμένη με μια πετσέτα 1/2-1 ώρα να ξεκουραστεί.
Βάζετε το ρύζι, με νερό να το σκεπάζει, να βράσει και, όταν αρχίζει να μαλακώνει, προσθέτετε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Αφού μαλακώσει, το σκεπάζετε να μείνει και να απορροφήσει τα υγρά του.
Ανακατεύετε τα καρύδια ψιλοκομμένα, με την κανέλα. Χωρίζετε τη ζύμη του φύλλου σε 12 κομμάτια. Λαδώνετε το ταψί σας (36-38 Νο) και αρχίζετε να ανοίγετε κάθε κομμάτι της ζύμης σε φύλλα, πασπαλίζοντας το τραπέζι και τη ζύμη με νισεστέ. Κάθε φύλλο που στρώνετε στο ταψί το αλείφετε με λίγο λάδι ή βούτυρο. Τα δύο πρώτα φύλλα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα για να τα αφήσετε να περισσεύουν γύρω από το ταψί.
Μόλις στρώσετε το τρίτο φύλλο, αδειάζετε πάνω του το μισό ρύζι και το στρώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Συνεχίζετε στρώνοντας άλλα τρία φύλλα· εκεί βάζετε τα καρύδια με την κανέλα. Ακόμη τρία φύλλα και στρώνετε το υπόλοιπο μείγμα ρυζιού.
Τώρα σας έχουν μείνει τρία φύλλα. Απλώνετε τα δύο, γυρίζετε αυτά που περισσεύουν γύρω γύρω στο ταψί και πάλι τα αλείφετε με λάδι. Το τελευταίο φύλλο το απλώνετε από πάνω για να καλύψει ωραία την πίτα.
Με το μαχαίρι χαρακώνετε την πίτα σε ρόμβους ή τετράγωνα. Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 200°C γύρω στη 1 ώρα μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Όταν ξεφουρνίσετε την πίτα, έχετε έτοιμο το σιρόπι και κρύο, και το περιχύνετε αμέσως πάνω στην καυτή πίτα. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς και να το απορροφήσει.