Γαλοπούλα με πικάντικη σάλτσα

Γαλοπούλα με πικάντικη σάλτσα Γαλοπούλα με πικάντικη σάλτσα
8 ΑΤΟΜΑ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
0 ΔΥΣΚΟΛΙΑ

Συστατικά

  • 1 γαλοπούλα, περίπου 2,5 κιλά
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200 γρ. μαλακό βούτυρο
  • 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 3 καυτερά πιπέράκια ψιλοκομμένα
  • 1 καυτερή πιπεριά τσίλι κόκκινη ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 120 γρ. λίπος χοιρινό
  • 4 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 μικρή μπανάνα σε φέτες πάχους 1,5 εκατοστό
  • 1 κουταλιά αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 5 κουταλιές φυστίκια
  • 4 κουταλιές σπόρους γλυκοκολοκύθας
  • 5 κουταλιές σταφίδες
  • 5 κουταλιές ξερά δαμάσκηνα σε κύβους
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
  • 1 τορτίγια
  • 1 πρέζα κύμινο
  • 2 πρέζες άνηθο
  • 1 πρέζα κανέλλα
  • 1 πρέζα πιπέρι σεντσουά σπασμένο
  • 1 πρέζα σπόρους κόλιανδρου σπασμένους
  • 60 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη

Εκτέλεση

Αλείφουμε τη γαλοπούλα με τα 150 γρ. βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200°C για 2 1/2-3 ώρες μαζί με το μισό ζωμό κότας και λίγο νερό. Τη γυρίζουμε συχνά και την περιχύνουμε με λίγο από τα ζουμιά της. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο με τα 50 γρ. βούτυρο μέχρι να ροδίσουν, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη μπανάνα, τα αμύγδαλα, τα φυστίκια, τους σπόρους γλυκοκολοκύθας, τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα, το τσίλι και 2 κουταλιές ζωμό και σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι για 15 λεπτά. Ζεσταίνουμε την τορτίγια καλά, σε τηγάνι χωρίς λίπος. Την προσθέτουμε στη σάλτσα και μόλις πάρει βράση την πολτοποιούμε και σουρώνουμε. Προσθέτουμε στη σάλτσα 1 μεγάλη πρέζα σκόνης μπαχαρικών, τη σοκολάτα και μόλις  λιώσει προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη. Αν θέλουμε η σάλτσα να μην είναι τόσο πηχτή την αραιώνουμε με λίγο ζωμό κότας.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε