Ελιόψωμο

Ελιόψωμο Ελιόψωμο
0 ΑΤΟΜΑ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
0' ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
0 ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Ρόδος

Συστατικά

  • 3 κιλά άλεύρι
  • 1 /2 κιλό λάδι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξυσμένο
  • 1 /4 κιλού ελιές ζούπες
  • έλάχιστο άλάτι
  • λίγο σησάμι
  • άσκινόκαρπο
  • μελάθι (μαυροσήσαμο).

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε άπό τό βράδυ ζυμάρι μέ 1/2 κιλό άλεύρι άπό τά 3 κιλά. Τήν άλλη μέρα τό πρωί φτιάχνουμε τή ζύμη μας, δπως τό ψωμί, προσθέτοντας τό λάδι και τό κρομμύδι. Ζυμώνουμε καλά. Όταν ή ζύμη είναι έτοιμη, προσθέτουμε τις έλιές. 'Ανακατεύουμε μέ τά χέρια μας ελαφρά, γιά νά μοιραστούν οι έλιές σ' δλη τή ζύμη, προσέχοντας νά μή λειώσουν. Μοιράζουμε τή ζύμη σέ κομμάτια και πλάθουμε σέ μικρά στρογγυλά ψωμιά σέ μέγεθος πιάτου τού φρούτου. Ρίχνουμε άπό πάνω ασπρισμένο σησάμι και, άν θέλουμε, άσκινόκαρπο και λίγο μελάθι. Τ' αφήνουμε σέ ζεστό μέρος σκε πασμένα ν' άνεβοϋν και τα ψήνουμε σέ μέτριο προς δυνατό φούρνο.

Τό πλάσιμο μπορεί νά γίνει και διαφορετικά. Κόβουμε τή ζύμη σέ κομμάτια, πριν νά προσθέσουμε τις έλιές. Κάθε κομμάτι τό μοιράζουμε σέ δύο μέρη. Τό ενα, πού είναι μικρότερο, τό ανοίγουμε σέ χοντρή πίττα. Βάζουμε έπάνω μερικές έλιές και σκεπάζουμε μέ τό άλλο κομμάτι (τό μεγαλύτερο) άνοιγμένο και κείνο έλαφρά. Κλείνουμε γύρω-γύρω μέ τα δάκτυλά μας και πλάθουμε προσεχτικά γιά νά πάρει ομοιόμορφο σχήμα στρογγυλού ψωμιού.

Τά έλιόψωμα μπορούν νά γίνουν και μέ ζύμη από τον φούρνο της γειτονιάς, εάν ή νοικοκυρά δέν ζυμώνει.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε