Ελιές ξιδάτες

Ελιές ξιδάτες Ελιές ξιδάτες
8 ΑΤΟΜΑ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
0 ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Τήνος

Συστατικά

  • 2 κιλά ελιές μαύρες
  • 2 λεμόνια κομμένα σε φέτες
  • ξίδι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις ελιές και τις βάζουμε σε ένα γυάλινο 1/1/ μεγάλο δοχείο με νερό και λίγο αλάτι (έτσι μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και ένα χρόνο). Μετά από 10 περίπου μέρες ή όποτε τις χρειαστούμε βγάζουμε απ' τη γυάλα μια μικρή ποσότητα και τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι. Τις βάζουμε σε νερό που αλλάζουμε κάθε μέρα μέχρι να ξεπικρίσουν (συνήθως αρκεί μια εβδομάδα, αλλά κάθε τύπος ελιάς έχει το δικό του χρόνο ξεπικρίσματος).

Μόλις ξεπικρίσουν τις τοποθετούμε σε μια γυάλα με ξίδι, μερικές χοντρές φέτες λεμόνι (με τη φλούδα του) και λίγο ελαιόλαδο σε τόση ποσότητα ώστε να σκεπαστούν. Αν θέλουμε προσθέτουμε κάποιο αρωματικό χόρτο (άνηθο ή κάρδαμο). Αυτές τις ελιές μπορούμε να τις φυλάξουμε στο ψυγείο για πολλούς μήνες, αλλά διατηρούνται και εκτός ψυγείου για μεγάλο διάστημα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε