Εφτάζυμα

Εφτάζυμα Εφτάζυμα
0 ΑΤΟΜΑ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
0' ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
0 ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Ρόδος

Συστατικά

  • 1 /2 κιλό σιταρένιο άλεύρι
  • 2 κιλά άσπρο
  • 3 /4 του κιλού ρεβίθια
  • 2 φακελάκια μαστίχα
  • 3-4 μοστοκάρφια (γαρύφαλλα)
  • 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 3 μεγάλα κλωνάρια δάφνη
  • λίγο άλάτι
  • σησάμι
  • μελάθι (μαυροσήσαμο).

Εκτέλεση

Αλέθουμε τα ρεβίθια σε ενα μπλέντερ. Τα κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη και φυσούμε για να φύγει το φλούδι. 'Οταν φύγει το φλούδι, ρίχνουμε αυτά που έμειναν στο κόσκινο στή λεκάνη και τα ανακατεύουμε. Αποβραδίς βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα την δάφνη με μπόλικο νερό. Παίρνουμε λίγο καυτό δαφνόνερο και το αραιώνουμε με κρύο νερό, για να γίνει χλιαρό. Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα ρεβύθια με τα μοστοκάρφια, ρίχνουμε το χλιαρό δαφνόνερο και φτιάχνουμε έεα πηχτό κουρκούτι. Το βάζουμε σε ζεστό μέρος, το σκεπάζουμε καλά και το αφήνουμε να αφρίσει. Ύστερα από μερικές ώρες ξεσκεπάζουμε τήν κατσαρόλα και με μια τρυπητή κουτάλα μαζεύουμε τον αφρό, που έχει σχηματισθεί στην επιφάνεια. Με τον αφρό και με μισό φλιτζάνι αλεύρι φτιάχνουμε ζυμάρι. Το βάζουμε κι αυτό σε μια κατσαρόλα. Σκεπάζουμε με το καπάκι της και με ζεστά σκεπάσματα. Στο κουρκούτι των ρεβυθιών προσθέτουμε 1 1/2-2 ποτήρια ζεστό δαφνόνερο, ανακατεύουμε και  ξανασκεπάζουμε. Σηκωνόμαστε 3 - 4 φορές την νύχτα, μαζεύουμε τον αφρό από τα ρεβύθια, τον ανακατεύουμε με το ζυμάρι και προσθέτουμε στο κουρκούτι των ρεβυθιών ζεστό δαφνόνερο. Φροντίζουμε σε όλη την διάρκεια της νύχτας να διατηρούνται ζεστά και το κουρκούτι και το ζυμάρι. Το ζυμάρι φουσκώνει τόσο, που φτάνει στο καπάκι της κατσαρόλας. Το πρωί ρίχνουμε το κουρκούτι σε τρυπητό. Βάζουμε το τρυπητό σε μια λεκάνη και ξεπλένουμε με ζεστό δαφνόνερο, για να πάρουμε όλο το χυλό των ρεβυθιών (Αυτό που μένει το πετάμε). Στο μεταξύ έχουμε έτοιμο σε μεγάλη λεκάνη το σιταρένιο αλεύρι ανακατεμένο με την ζάχαρη και ττ μαστίχι κοπανισμένο. Ανοίγουμε στο κέντρο μια λακούβα. Προσθέτουμε το ζυμάρι και τον ζεστό χυλό των ρεβυθιών, που πέρασε από το τρυπητό, μαζί με το αλάτι. Ζυμώνουμε καλά, και αν χρειασθεί, προσθέτουμε στην ζύμη δαφνόνερο χλιαρό. Πλάθουμε σε στρογγυλά ψωμιά, τα τυλίγουμε σε ασπρισμένο σησάμι και λίγο μελάθι. Τα τυπώνουμε με το τυπάρι, τα βάζουμε σε ζεστή γωνιά, τα σκεπάζουμε καλά και τα αφήνουμε να ανέβουν. Τα ψήνουμε σε μέτριο προς δυνατό φούρνο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε