Συστατικά
- 1 αστακός τον ενός κιλού
- 3 μεγάλα κρεμμύδια, σε φέτες (μισοφέγγαρα)
- 2 ώριμες ντομάτες (ή 2 κονταλιές της σούπας ντοματάκια ψιλοκομμένα)
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι τον τσαγιού ελαιόλαδο
- νερό ζεματιστό
- νερό
- 1 κύβος κοτόπουλου
- αλάτι
- πιπέρι
- μπόλικος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- ελάχιστη (στην μύτη τον κονταλιού) πάπρικα καυτερή
- 1 ποτήρι του λικέρ κονιάκ
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τον αστακό, τον κρατάμε ακίνητο σε ένα ξύλο και με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι τον κόβουμε σε φέτες. Από κάθε κομμάτι της ουράς προσπαθούμε να βγάλουμε προσεκτικά το έντερο, πλένουμε πολύ καλά το τελευταίο κομμάτι της ουράς και αφαιρούμε από το κεφάλι τα πτερύγια και τη σακουλίτσα. Σε ένα μπολ συγκεντρώνουμε το ζελέ ή τα αυγά που έμειναν πάνω στο ξύλο.
Βάζουμε τα κρεμμύδια σε ένα σουρωτήρι και τους ρίχνουμε ζεματιστό νερό. Τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν χωρίς να πάρουν χρώμα, προσθέτουμε λίγο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις μείνουν με το λάδι τους προσθέτουμε τον αστακό και σβήνουμε με κονιάκ. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον μαϊντανό, την πάπρικα, την ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, τον κύβο, το νερό και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά ή το ζελέ των αυγών του αστακού και τα αφήνουμε να βράσουν για άλλα πέντε λεπτά, μέχρι να μείνουν μόνο με τη σάλτσα του.