Συστατικά
- βούτυρο, για να αλείψουμε τη φόρμα
- 450 γρ. ξινόμηλα, μήλα Bramley ή γκόλντεν, ξεφλουδισμένα, χωρίς την καρδιά, σε φέτες
- 115 γρ. (1 φλιτζάνι μαύρα βατόμουρα χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι)
- 50 γρ. (1/3 φλιτζαντού ανοιχτόχρωμη ζάχαρη)
- muscovado κρεμ ανγκλαίζ, για το σερβίρισμα
Για τη κρούστα:
- 175 γρ. (1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες της χρήσεις)
- 75 γρ. (1/3 φλιτζανιού βούτυρο)
- 75 γρ. (1/3 φλιτζανιού ψιλή ζάχαρη)
- 25 γρ. (1/4 φλιτζανιού φουντούκια, θρυμματισμένα)
- 2,5 ml (1/2 κουταλάκι σπόρους κάρδαμου, κοπανισμένους)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 5 φλιτζανιών και τοποθετούμε τα μήλα. Ισιώνουμε την επιφάνειά τους και σκορπίζουμε απο πάνω τα βατόμουρα. Ραντίζουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη muscovado και περιχύνουμε με το χυμό πορτοκαλιού. Αφήνουμε το μείγμα των φρούτων στην άκρη και ετοιμάζουμε την τραγανή κρούστα.
Για την τραγανή κρούστα
Κοσκινίζουμε σε ενα μπολ το αλεύρι, προσθέτουμε το βούτυρο και το τρίβουμε ώσπου το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα φουντούκια, τους σπόρους κάρδαμου και ανακατεύουμε. Σκορπίζουμε το μείγμα πάνω από τα φρούτα και πιέζουμε τις άκρες της ζύμης στα χείλη του σκεύους. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή ώσπου η κρούστα να χρυσίσει. Σερβίρουμε το crumble όσο είναι ζεστό με κρεμ ανγκλαίζ.