Πάστα (σάλτσα ντομάτας)

Πάστα (σάλτσα ντομάτας) Πάστα (σάλτσα ντομάτας)
100 ΑΤΟΜΑ
1:00' ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
20' ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
2 ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Ρόδος

Συστατικά

  • 10 κιλά ώριμες ντομάτες
  • 100 γρ. αλάτι
  • 50 γρ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Διαλέγουμε ώριμες ντομάτες (δέκα κιλά και περισσότερες), τις πλένουμε καί τις βάζουμε στον ήλιο. Όταν ώριμάσουν πολύ καλά, λυώνουμε λίγες-λίγες με τά χέρια μας μέσα σε μιά πήλινη ή πλαστική λεκάνη. Τις αφήνουμε στον ήλιο μιά-δυό μέρες και τις περνούμε από τρυπητό ή από τον μύλο των χορταρικών. Βάζουμε τον πολτό σε πάνινη σακκούλα, τήν κρεμούμε και άφήνουμε να στραγγίσει καλά και να φύγει όλος ο χυμός. Την άδειάζουμε σε λεκάνη και ρίχνουμε μπόλικο άλάτι. Άνακατεύουμε και δοκιμάζουμε. Πρέπει να είναι πολύ άλμυρή, για να, διατηρηθει πολύ καιρό. Άφήνουμε τη λεκάνη με την αλατισμένη πάστα στον ήλιο για να ψηθεί μια έβδομάδα περίπου, άνακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μία-δύο φορές την ημέρα. Τήν άδειάζουμε σέ καβανό (πήλινο δοχείο) ή γυάλα. Σκεπάζουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι και κλείνουμε το δοχείο.

Μπορούμε να φτιάξουμε ντοματοπολτό και με διαφορετικό τρόπο. Όταν ώριμάσουν καλά οι ντομάτες, τις περνούμε από τον μύλο των χορταρικών καί μοιράζουμε τον πολτό σε μπουκάλια, που τα γεμίζουμε καλά. Τα κλείνουμε άεροστεγώς. Βάζουμε τα μπουκάλια σε μεγάλη κατσαρόλα ή καζάνι και γεμίζουμε με νερό. Τοποθετούμε σε σιγανή φωτιά και αφήνουμε να βράσουν άρκετή ώρα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε