Συστατικά
- 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1 /2 κιλό καραβόλοι
- 3 / 4 κιλού κρομμύδια χοντροκομμένα
- 3/4 κιλού ντομάτες ξυσμένες
- 1-2 φύλλα δάφνης
- αλάτι
- πιπέρι
- κύμινο.
Εκτέλεση
Πλένουμε πολλές φορές τους καραβόλους, ώσπου να βγει όλο το σάλιο τους. Μετά το πλύσιμο τους άφήνουμε 1/2-1 ώρα στο κρύο νερό, για να βγουν έξω από το κέλυφος. Τους βράζουμε σε φωτιά δυνατή, για να μην ξαναμπούν μέσα, και τους άλατίζουμε. 'Όταν βράσουν, κόβουμε με ενα κοφτερό μαχαίρι το πίσω μέρος τους, για να βγαίνουν εύκολα την ώρα που τρώγονται. Τους πλένουμε πάλι δυο - τρία νερά, έτσι ώστε να φύγουν τα σπασμένα κομμάτια. Βάζουμε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι, αλάτι, λίγο νερό και τα βράζουμε, ώσπου να μαραθεί το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το λάδι, την ντομάτα, πιπέρι, δάφνη, κύμινο και τους καραβόλους. Τα αφήνουμε να βράσουν, ώσπου να πιουν το ζουμί τους και μείνουν με το λάδι τους.
Μπορούμε νά προσθέσουμε και κουκιά ξερά ή χλωρά, άλλά βρασμένα άπό πριν και γίνεται πολύ νόστιμο φαγητό. 'Αφαιρούμε δμως τά μισά κρομμύδια.
Οι καραβόλοι, πού μαζεύονται μετά τή βροχή, πρέπει νά μείνουν 5 -6 μέρες μέσα σέ καλά σκεπασμένο καλάθι, γιά νά νηστέψουν, όπως λέμε, δηλαδή νά άποβάλουν ό,τι έχουν φάει, γιατί διαφορετικά θά βλάψουν.