Ταξινόμηση τροφών

MASLATIA COOK

Ταξινόμηση τροφών


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Διατροφή...
22/4/2014 5:30:08 μμ

Ο σημαντικότερος λόγος κατανάλωσης των τροφών είναι η ανάπτυξη, διατήρησης και αποκατάστασή των κυττάρων και η προμήθεια της απαραίτητης ενέργειας και θερμότητας. Οι τροφές χωρίζονται σε τρείς μεγάλες κατηγορίες.

  • ΔΟΜΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Είναι οι τροφές οι οποίες λόγω της ειδικής χημικής σύνθεσης τους βοηθούν στην ανάπτυξη και διατήρηση τω ιστών με την σύνθεση νέων πρωτεϊνών. Η ανάπτυξη ενός παιδιού και η ευεξία ενός ενήλικα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία των δομικών τροφών στην καθημερινή τους διατροφή.

  • ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Είναι οι τροφές που παρέχουν στον οργανισμό μεγάλες ποσότητες θερμίδων. Τα λίπη ελευθερώνουν στον οργανισμό μεγάλες ποσότητες θερμίδων και τυπικά μπορούμε να τις κατατάξουμε σε αυτήν την κατηγορία καθώς επίσης και τα έλαια διαφόρων τροφών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν επίσης και διάφορα παρασκευάσματα δημητριακών, τα οποία αν και δεν έχουν πολλά λίπη περιέχουν μεγάλες ποσότητες άμυλου και σακχάρου και παίζουν ένα σημαντικό ρόλο καύσιμου των κυττάρων στον οργανισμό.

  • ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Είναι οι τροφές που προστατεύουν τον οργανισμό από τις διάφορες μολύνσεις και ασθένειες και συμβάλλουν στην τελειότερη λειτουργία του κυτταρικού μεταβολισμού. Η σωστή διατροφή μας λέει να πάρουμε κάθε κατηγορία ένα είδος τροφής, αυτό δεν είναι απόλυτο γιατί ι τροφές δεν κατατάσσονται με σαφήνεια π. χ. το γάλα και τα αυγά λόγω της ολοκληρωμένης και χαμηλής τους σύνθεσης δεν ανήκουν σε μια κατηγορία αλλά σε όλες. Οι τροφές που παίρνουμε είναι φυτικές και ζωικές.

Αρχή της σελίδας