Τα σύκα και τα οφέλη τους

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023
Τα%20σύκα%20%20και%20τα%20οφέλη%20τους

Είναι από τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά φρούτα με μοναδική, γλυκιά γεύση. Τα σύκα έχουν συνδεθεί με την υγεία και την ευημερία από την αρχαιότητα. Στην ελληνική μυθολογία, συνδέθηκαν συμβολικά με τη Δήμητρα, την θεά της γεωργίας και της γονιμότητας και τον Διόνυσο, τον θεό του κρασιού και γλεντιού. Τα σύκα είναι υψηλά σε φυσικά σάκχαρα, μέταλλα και διαλυτές ίνες. Επίσης, είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό και αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών Α και Κ που συμβάλλουν στην υγεία και την ευεξία. Το σύκο αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού. Πολλοί όμως φοβούνται να το καταναλώσουν γιατί θεωρούν ότι έχει πολλές θερμίδες. Η αλήθεια είναι ότι ένα σύκο 100 γρ. φρέσκων σύκων περιέχουν περίπου 43 θερμίδες, ενώ 100 γρ. ξηρών σύκων περιέχουν περίπου 209 θερμίδες. Διατηρώντας για περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού ,γεγονός που  οδηγεί στην μείωση του βάρους.Tα σύκα λοιπόν δεν είναι απλά ένα ακόμα νόστιμο αφροδισιακό φρούτο αλλά θωρακίζει τον οργανισμό μας από πολλές ασθένειες. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά που μας κάνουν καλό.

Υγεία της καρδιάς

Το εν λόγω φρούτο είναι καλή πηγή καλίου, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς. Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Διαχείριση βάρους

Είναι μια τροφή χαμηλών θερμίδων και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για άτομα που προσπαθούν να διαχειριστούν το βάρος τους. Οι φυτικές ίνες στο σύκο προωθούν το αίσθημα πληρότητας, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.

Υγεία του δέρματος

Τα σύκα ενυδατώνουν το δέρμα αποκαθιστώντας έτσι την ελαστικότητα του. Επιπλέον, τα σύκα βοηθούν να ανακουφιστούν τα σκασμένα χείλη καθώς και οι αρχές των ρυτίδων. Τα σύκα έχουν εξαιρετική υγρασία! Η βιταμίνη C στα σύκα είναι επίσης σημαντική για την υγεία του δέρματος, καθώς παίζει ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για υγιές δέρμα.

Περιέχει αντιοξειδωτικά

Τα σύκα περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες, που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. Μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες, πρόωρη γήρανση κ.α. Έτσι για να επωφεληθούμε από τις θετικές ιδιότητες του σύκου μπορούμε να το εντάξουμε στη καθημερινή μας διατροφή με πολλούς τρόπους όπως να το προσθέσουμε στις σαλάτες μας αλλά και στο φαγητό, να το κάνουμε γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα ακόμα και να φτιάξουμε μπισκότα με γέμιση από σύκο. 

Διατήρηση

Τα αποξηραμένα σύκα διατηρούνται για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα. Όταν αγοράζουμε αποξηραμένα σύκα θα πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι είναι απαλλαγμένα από μούχλα και είναι μαλακά. Τα αποξηραμένα σύκα μπορούν να διατηρηθούν σε δροσερό, σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο. 

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε