Πόσα κιλά έχασες;

MASLATIA COOK

Πόσα κιλά έχασες;


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Διατροφή...
13/1/2015 11:09:55 πμ

Πας στο διαιτολόγο λίγο καιρό τώρα. Είναι 1,5 μήνας; Οι φίλοι τριγύρω σε ρωτάνε: «Πώς πάει η δίαιτα;» (αφού πας στο διαιτολόγο). Εσύ τι να πεις; «Ε, καλά», λίγο διστακτικά, λίγο με το κεφάλι και τα μάτια σκυμμένα. Φοβάσαι για την επόμενη κρίσιμη ερώτηση: «Πόσα κιλά έχασες;» (σκέφτεσαι: «Φτου!, γιατί ρωτάνε συνέχεια το ίδιο και με αγχώνουν;») «Ε, θα ‘ναι 2,5 κιλά λίπους, έκανα και λιπομέτρηση». Και βλέπεις κατευθείαν την αποδοκιμασίανα χαράζεται στα μάτια τους και ένα ελαφρύ μειδίαμα, υπονοώντας ότι πας πολύ αργάκαι δεν θα τα καταφέρεις.

Ε, λοιπόν, φίλε διαιτώμενε ένα έχω να σου πω: ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. Μπράβο σου που κατάφερες να χάσεις 2,5 κιλά λίπους μέσα σε 1,5 μήνα. Δεν είναι λίγο πράγμα. Είσαι σε πολύ καλό δρόμο και πρέπει να συνεχίσεις εστιασμένος στην προσπάθειά σου. Άλλωστε θα έχεις ήδη αρχίσει να αισθάνεσαι τη διαφορά στα ρούχα σου. Σφιχτά παντελόνια και ζώνες που δεν κούμπωναν, έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν και εσύ αισθάνεσαι πιο ανάλαφρος, παρόλο που μπορεί να μη φαίνεται ακόμη στους άλλους. Καλή η προσπάθειά σου, συνέχισε υπομονετικά, γιατί όλα είναι θέμα χρόνου.

Και για να στηρίξουμε την παραπάνω αισιοδοξία μας, σε σχέση με τη θετική πρόοδο του καθενός, σας παραθέτουμε και λίγες επιστημονικές πληροφορίες. Ο ρυθμός απώλειας βάρους εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες και αυτό θα πρέπει να το θυμάστε, όταν «συγκρίνετε» την προσπάθειά σας, με των γνωστών σας. Η αναγραφώμενη απώλεια βάρους σε μια κοινή ζυγαριά, είναι πολύ σχετική. Δεν θα πρέπει να είναι ποτέαποθαρρυντική αιτία, για να χαλάσετε τη δίαιτά σας, γιατί ακόμη και μέσα στην ίδια μέρα το βάρος παρουσιάζει διακυμάνσεις. Ο καθένας άλλωστε έχει το ρυθμό του.

Επίσης, αυτό που είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε, είναι ότι για να χαθεί 1 ολόκληρο κιλό λίπους, πρέπει να υπάρξει αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο 7700 θερμίδων. Αν κάποιος, δηλαδή, έχει την «απαίτηση» από τον οργανισμό του να χάνει 1 κιλό λίπους την εβδομάδα, θα πρέπει μέσα σε αυτή την εβδομάδα να «χάσει» και 7700 θερμίδες (με ποιον τρόπο άραγε;). Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό είναι άκρως ανθυγιεινό και φυσικά αρκετάδύσκολο για τον μέσο άνθρωπο. Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος θα σας ρωτήσει «πόσα κιλά έχασες;» σκεφθείτε όλα τα παραπάνω, πριν συγκριθείτε με το φίλο σας και πολύ περισσότερο πριν αισθανθείτε άσχημα για την πρόοδό σας.

Γράφει ο/η Τσατραφίλη Σταυρούλα , Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

πηγή:www.mednutrition.gr

Αρχή της σελίδας