Ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικές ύλες

MASLATIA COOK

Ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικές ύλες


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Διατροφή...
22/4/2014 5:35:33 μμ

Ο ανθρώπινος οργανισμός για να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί έχει ανάγκη από τις διάφορες θρεπτικά ουσίες οι οποίες είναι οι εξής:

1) Πρωτεΐνες ή λευκώματα

2) υδατάνθρακες ή σάκχαρα

3) Λίπη και έλαια

Επίσης στις τροφές υπάρχουν διάφορες ουσίες σημαντικές για την ανάπτυξη του οργανισμού, αυτές είναι βιταμίνες, νερό, ανόργανα άλατα. Οι πρωτεΐνες είναι οι βασικότερες ουσίες για την ανάπτυξη του οργανισμού για τους εξής λόγους:

Επιταχύνουν την κατασκευή νέων ιστών όταν το σώμα βρίσκεται στην ανάπτυξη του, βοηθούν στην ανάπτυξη του αίματος του οργανισμού, βοηθός στην αντικατάσταση των φθαρμένων κυττάρων του οργανισμού σε όλες τις ηλικίες, επιτυγχάνουν την παροχή θερμότητας και ενέργειες στον οργανισμό, επιτυγχάνουν την κατασκευή (νέων) ουσιών του οργανισμού και την παραγωγή των ενζύμων και ορμονών. Όταν ο οργανισμός δεν παίρνει τις πρωτεΐνες που χρειάζεται έχουμε υπανάπτυξη, τάση για ασθένειες και πρόωρη εμφάνιση των γηρατειών. Όταν όμως ο οργανισμός παίρνει περισσότερες πρωτεΐνες τότε έχουμε τις συνηθισμένες αρρώστιες του καιρού μας, καρδιοπάθειες, διαβητική ύλη. Οι   πρωτεΐνες είναι πολύπλοκες οργανικές ενώσεις που περιέχουν υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, άνθρακα και μερικές φορές θείο φώσφορο, σίδηρο. Ονομάζονται λευκώματα γιατί η σύνθεση τους είναι ίση με το λεύκωμα ενός αυγού. Τα λευκώματα χωρίζονται σε ζωικά και φυτικά.

Ζωικά

Κρέας, ψάρι, αυγά, γάλα, τυρί, γιαούρτι.

Φυτικά

Δημητριακά, μαύρο ψωμί πλήρες αλεύρι και πολλούς ξηρούς καρπούς και σπόρια, όσπρια.

 

Υδατάνθρακες ή σάκχαρα

Δίνουν στον οργανισμό ενέργεια και θερμότητα και είναι τροφή κατάλληλη για αυτούς που κάνουν σωματική εργασία, ενώ οι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες για αυτούς που κάνουν διανοητική εργασία.

 

Στους υδατάνθρακες ανήκουν:

1) Σταφυλοσάκχαρο ή γλυκόζη.

Περιέχουν τα γλυκά φρούτα και τα σταφύλια.

2) Οπωροσακχάρου ή φρουκτόζη.

Σε όλα τα οπωρικά και το μέλι.

3) Σακχαρόζη ή ζάχαρη του εμπορίου.

Η υπερβολική κατάχρηση δημιουργεί αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό, υπεργλυκαιμία.

4)Γαλακτοσάκχαρο ή λακτόζη γάλα.

5) Άμυλο.

Πατάτες, κάστανα, όσπρια, διάφορα φρούτα.

6) Γλυκογόνο κρέας και συκώτι λέγεται ζωικό άμυλο.

7) Κυτταρίνη σκληρή ινώδης ουσία και αποτελεί το σκελετό διάφορων φυτών και τον φλοιό  διάφορων καρπών.

Αρχή της σελίδας