Φιλοσοφίες

MASLATIA COOK

Φιλοσοφίες


22/10/2013 11:02:58 πμ

Έχω συναναστραφεί με καλοζωισμένους ανθρώπους όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, αλλά ποτέ δεν συνάντησα ανθρώπους που να απολαμβάνουν το φαγητό τους περισσότερο από τους σοφούς εταίρους του Αγίου Βονιφάτιου.

 

Αν έχεις φάει πολλά αυγά χαραδριού ή πολύ foie-gras για πρωινό, αν αισθάνεσαι κάπως βαριά ή στενάχωρα μετά από ένα πλούσιο μεσημεριανό, όπως είναι φυσικό, ιππεύεις το άλογό σου και κάνεις έναν ήρεμο περίπατο για δυο ώρες προς το Μπλένιμ και γυρίζεις να ντυθείς για το δείπνο την τελευταία στιγμή νοιώθοντας ακόμα ότι δεν έχεις πολλή όρεξη… σ’ αυτή την περίπτωση… ακολούθησε τη συμβουλή μου… Πέρασε είκοσι λεπτά στην πολυθρόνα σου διαβάζοντας το Ο πρακτικός μάγειρας. Άρχισε από οποιαδήποτε σελίδα. Μετά τις πρώτες παραγράφους, το βάρος κι η ατονία αρχίζουν να εξαφανίζονται. Η ιδέα του δείπνου, η οποία σου ήταν αρκετά δυσάρεστη πριν από μισή ώρα, αρχίζει να μην είναι πια αποκρουστική…

Που βρίσκεται ο ανόητος ή ο έξυπνος άνθρωπος που μένει αναίσθητος μπροστά στη γοητεία ενός καλού δείπνου;

Ήταν τέτοιες πέστροφες που μετά την πρώτη μπουκιά έμεναν για πάντα στη μνήμη ενός όχι αχάριστου μυαλού. Είχαν πλούσια γεύση, τρίβονταν κι έλιωναν στο στόμα σαν κρέμα, ήταν όλο άρωμα.

Κύριε, δείξτε σεβασμό για το δείπνο σας: λατρέψτε το, απολαύστε το σωστά. Για πολλές ώρες της εβδομάδας, πολλές εβδομάδες του χρόνου και πολλά χρόνια της ζωής σας θα είστε ευτυχέστερος αν το κάνετε.

Όταν λείπουν τα πλούσια γεύματα, ακόμα και τα φανταστικά είναι ευχάριστα…

Τι θαυμάσια, αντρίκια, υγιείς αίσθηση ψητού και βραστού, για να το πω έτσι, υπάρχει στην Ιλιάδα!

Σύντομα καταλάβαμε ότι μια μυρωδιά ερχόταν σταδιακά προς το μέρος μας, κάτι μοσχομυρωδάτο, καυτερό, πικάντικο, μυστηριώδες – μια καυτή, αποκοιμιστική μυρωδιά, που ναρκώνει τις αισθήσεις και παρ’ όλα αυτά τις ερεθίζει – έρχονταν οι τρούφες.

…Εκείνη η ελαφόπιτα στο Quentin Durward, που η γεύση της είναι ολοζώντανη στο μυαλό μου, και χάρη στην οποία δεν κάθομαι ποτέ στο τραπέζι χωρίς όρεξη, ποτέ χωρίς κάποια ικανοποίηση.

W. M. Thackeray

Αρχή της σελίδας