Ξηροί καρποί – Διατροφική Αξία, Θερμίδες και Αδυνάτισμα

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014
Ξηροί%20καρποί%20–%20Διατροφική%20Αξία,%20Θερμίδες%20και%20Αδυνάτισμα

Η κατανάλωση ξηρών καρπών δεν καταστρέφει την δίαιτα σας, υποστηρίζουν καινούριες μελέτες. Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση τους εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας τους σε λιπαρά, αλλά μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στάση αυτή.

Νέα δεδομένα, τα οποία οι ερευνητές συνέλεξαν από 31 μελέτες που έγιναν παγκοσμίως, απέδειξαν ότι υπάρχει πολύ μικρή διαφορά στην απώλεια κιλών ανάμεσα στα άτομα που έτρωγαν ξηρούς καρπούς και σε αυτούς που δεν έτρωγαν καθόλου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν τρώτε ξηρούς καρπούς θα χάσετε κιλά, αλλά οι ερευνητές τονίζουν ότι πιθανόν δεν θα συμβάλλει σε σημαντική αύξηση του σωματικού σας βάρους. Απλά να θυμάστε, ότι όλοι οι ξηροί καρποί δεν είναι το ίδιο. Κάποιοι είναι καλύτεροι για την υγεία σας από κάποιους άλλους. Ας το δούμε αναλυτικά:

Απολαύστε τα:

  • Αμύγδαλα:almond
Αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
  • Καρύδια:walnut

Έχουν μια ιδανική ισορροπία υγιεινών λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένων και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

  • Μακαντέμια:macadamian

Περιέχουν την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και σελήνιο.

  • Πεκάν:pecan

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς, αλλά έχουν πολύ πλούσια διατροφική αξία. Εκτός από τα αντιοξειδωτικά, τα μεταλλικά στοιχεία, και τα φυτοθρεπτικά συστατικά, αποτελούν επίσης εξαιρετική πηγή του συμπλέγματος των βιταμινών Β.

  • Κουκουνάρι:pine nuts

Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, λουτεΐνη και βιταμίνη A, C, και D.

 

Να προσέχετε τα:

  • Φιστίκια:peanut

Παρόλο που δεν ανήκουν στους ξηρούς καρπούς έχουν παρόμοιο διατροφικό προφίλ. Οι αλλεργίες στα φιστίκια, είναι όλο και πιο συχνές, και μπορεί να έχουν άσχημη εξέλιξη, οπότε να προσέχετε αρκετά εάν πιστεύετε ότι είστε αλλεργικοί στα φιστίκια.

  • Κάσιους:cashew

Στην ωμή τους μορφή τα κάσιους είναι τοξικά για τους ανθρώπους λόγω ενός χημικού που ονομάζεται urushiol, που είναι το ίδιο έλαιο που βρίσκεται και στον δηλητηριώδη κισσό και προκαλεί αλλεργία. Πριν την πώληση τους τα κάσιους περνάνε από τον ατμό ή ψήνονται (ή και τα δύο) για να αφαιρεθεί αυτή η ουσία. Αλλά εάν έχετε αλλεργία στον δηλητηριώδη κισσό να αποφεύγεται όλα τα κάσιους με την ένδειξη ωμά. Το πιο πιθανό είναι ότι έχουν επεξεργαστεί στον ατμό, αλλά δεν αξίζει το ρίσκο. Τα κάσιους μπορεί να περιέχουν επίσης ένα τοξικό συστατικό που ονομάζεται αφλατοξίνη εάν δεν αποθηκευτούν σωστά.

  • Φιστίκια Αιγίνης:pistachio

Τα φιστίκια έχουν ορισμένα εξαιρετικά οφέλη για την υγεία αλλά μπορεί να είναι ευάλωτα στην αφλατοξίνη. Τα κελύφη πολλές φορές σπάνε πριν την συγκομιδή, και μερικές φορές και οι φλοιοί ανοίγουν και τα αφήνουν εκτεθειμένα στην μούχλα και στην παραγωγή αφλατοξίνης.

 

Να αποφεύγετε τις:

  • Γλυκές και επεξεργασμένες ποικιλίες:

Αποφύγετε όλους τους ξηρούς καρπούς που τους έχει προστεθεί ζάχαρη, αλάτι ή άλλα μπαχαρικά. Η προσθήκη αλατιού και ζάχαρης μπορεί να μετατρέψει ένα υγιεινό σνακ σε ανθυγιεινή συνήθεια.

πηγή:e-diatrofi.org

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε