Γιατί πρέπει να τρώμε ντομάτες;

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014
Γιατί%20πρέπει%20να%20τρώμε%20ντομάτες;

Εσείς τρώτε ντομάτες;

Οι ντομάτες βρίσκονται πολύ εύκολα σε όλες τις χώρες και σχεδόν όλο το χρόνο.

Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ντομάτα φημίζεται για την διατροφική της δυναμική, καθώς περιέχει μεγάλο αριθμό βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που συμβάλλουν στην υγεία του σώματος.

Οι ντομάτες αρχικά καλλιεργήθηκαν στο Περού και μετά μεταφέρθηκαν στο Μεξικό. Τώρα οι ντομάτες βρίσκονται παντού.

Οι άγουρες ή οι ώριμες ντομάτες είναι καλύτερες;

Οι ντομάτες που ωριμάζουν στα καταστήματα με αιθυλένιο (ή αιθένιο), το οποίο είναι μια φυτική ορμόνη που προκαλεί την έναρξη της ωρίμανσης των καρπών, τείνουν να διατηρούνται περισσότερο αλλά έχουν φτωχότερη γεύση από αυτές που ωριμάζουν πάνω στο φυτό. Αναγνωρίζονται από το χρώμα τους που είναι πιο ροδαλό ή πορτοκαλί από αυτές που ωριμάσανε στο φυτό και έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα.

Σύμφωνα με τα διατροφικά στοιχεία, οι κόκκινες ντομάτες έχουν περισσότερη βιταμίνη Α από τις πράσινες. Αλλά οι πράσινες έχουν περισσότερη πρωτεΐνη.

Η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου κατά 50%. Οι ντομάτες καταπολεμούν διάφορες μορφές καρκίνου και προστατεύουν από καρδιακές προσβολές.

Γιατί οι ντομάτες είναι ευεργετικές για την υγεία μας;

Οι ντομάτες περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Μερικά από αυτά είναι:

  • το λυκοπένιο, που είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά. Καταπολεμά πληθώρα ασθενειών και κυρίως τον καρκίνο
  • οι ίνες της ντομάτες αποτρέπουν τον διαβήτη, το άσθμα, τον καρκίνο του εντέρου και μειώνουν τις τιμές τις χοληστερίνης
  • οι βιταμίνες C και Α και τα αντιοξειδωτικά, δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες. Καταπολεμούν τα σημάδια του γήρατος και δίνουν απαλή υφή στην επιδερμίδα και στα μαλλιά
  • το κάλιο, οι βιταμίνη Β6, το φυλλικό οξύ και η νιασίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και καταπολεμούν τις καρδιακές παθήσεις
  • η βιταμίνη Κ βοηθάει στην δομή των οστών
  • το χρώμιο και η βιοτίνη υποστηρίζουν την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται τα σάκχαρα και τα λιπαρά, το οποίο βοηθάει στην καταπολέμηση του διαβήτη και στην νευρική λειτουργία
  • η ριβοφλαβίνη βοηθάει στον ενεργειακό μεταβολισμό και καταπολεμά τις ημικρανίες

Οπότε είτε καταναλώνεται άγουρες είτε ώριμες ντομάτες ή παραπροϊόντα τους (σάλτσες, πολτό ντομάτας), λαμβάνεται πληθώρα θρεπτικών συστατικών που βοηθάνε στην αποφυγή πολλών ασθενειών.

πηγη:e-diatrofi.org/

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε