Το σκόρδο και τα οφέλη του

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023
Το%20σκόρδο%20και%20τα%20οφέλη%20του%20%20

Το σκόρδο είναι ένα υλικό που έχει έντονο άρωμα και γεύση, γι’ αυτό πολλοί το αποφεύγουν. Είναι ένα ποώδες φυτό με μακρινή καταγωγή από την Ινδία και την κεντρική Ασία. Στις μέρες μας καλλιεργείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο ενώ δε λείπει σχεδόν από καμία κουζίνα. Καλλιεργημένο από την αρχαιότητα, το σκόρδο (Allium sativum), είναι ένα μικρό φυτό που πίσω από την ιδιαίτερη γεύση του και τους μικρούς λοβούς του, έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Είναι ένα από τα παλαιότερα φαρμακευτικά φυτά. Η ύπαρξή του έχει συνδεθεί με την καταπολέμηση των ασθενειών της καρδιάς, την μείωση της πίεσης αλλά και με την καταπολέμηση του κρυολογήματος!

 

Το ανοσοποιητικό σύστημα δυναμώνει

Εκτός από το ότι δίνει γεύση στα φαγητά σας, το σκόρδο διαθέτει αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες που ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού σας. Το σκόρδο αποτελεί μια από τις τροφές που ωφελούν ιδιαίτερα την καρδιά, ενώ θεωρείται το καλύτερο φάρμακο για το κοινό κρυολόγημα. Ένας πραγματικός σύμμαχος του ανοσοποιητικού, χάρις στη βιταμίνη C, το κάλιο και το σίδηρο που περιέχει.

 

Σταθεροποιείται η αρτηριακή πίεση

Οι σκελίδες σκόρδου παράγουν υδρόθειο, το οποίο βοηθά στην προώθηση της καλής ροής του αίματος και μειώνει την πίεση στην καρδιά. Το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση κατά 8%. Έχει αντιοξειδωτική δράση που βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος και του νευρικού συστήματος στην καλή υγεία της καρδιάς, αφού φαίνεται ότι συμβάλει στη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Το σκόρδο περιέχει αλισίνη, η οποία έχει αγγειοδιασταλτική δράση και γενικότερα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

 

Η μνήμη σας θα βελτιωθεί

Ορισμένα συστατικά του σκόρδου και των εκχυλισμάτων σκόρδου μπορεί να είναι νευροδραστικά, που σημαίνει ότι μπορούν να διεγείρουν τον νευρικό ιστό. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το σκόρδο, βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει την οξειδωτική βλάβη, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος ασθενειών του εγκεφάλου, όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια.

 

Βελτιώνονται τα μαλλιά και το δέρμα

Το σκόρδο είναι εξαιρετικό για την ανάπτυξη των μαλλιών. Βοηθά στη μείωση της πτώσης των τριχών, ενισχύει την αναγέννηση των νέων τριχοθυλακίων και απομακρύνει τις βλαβερές τοξίνες από το τριχωτό της κεφαλής. Το σκόρδο προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών και βοηθά στην πυκνότητα της τρίχας. Μπορεί να θεραπεύσει ακόμη και την τοπική αλωπεκία ενισχύει την υφή των μαλλιών και τις ρίζες τους. Εξαιτίας των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων του, το σκόρδο βοηθά στη μείωση του οιδήματος και της φλεγμονής που προκαλεί η ακμή. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει σκοτώνουν τα βακτήρια και το καθιστούν μία αποτελεσματική τοπική θεραπεία.

 

Προάγει την απώλεια βάρους

Το σκόρδο αποδίδει ελάχιστες θερμίδες ενώ ταυτόχρονα μας εφοδιάζει με θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την καλή υγεία. Μία σκελίδα σκόρδου μας παρέχει μόλις 4,5 θερμίδες (Kcal), γεγονός που το καθιστά μια υγιεινή επιλογή για την προσθήκη γεύσης στα πιάτα χωρίς παράλληλα να μας αποδίδει πολλές θερμίδες. Το σκόρδο έχει πολλά υγιεινά και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην απώλεια των επιπλέον κιλών. Σας αποτρέπει επίσης από την υπερκατανάλωση τροφής, καθώς σας κρατά πιο χορτάτους. 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ LETS ΚΑΙ ΤΗΣ COOK

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε