Χταπόδι στιφάδο

Χταπόδι στιφάδο Χταπόδι στιφάδο
0 ΑΤΟΜΑ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
0' ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
0 ΔΥΣΚΟΛΙΑ

Συστατικά

  • 1/2-2 κιλά χταπόδι
  • 1 κρεμμύδι ολόκληρο
  • 100ml ξύδι
  • 10 κόκκοι μαύρου πιπέριού
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου ή 1 1/2 κιλό κρεμμύδια ξερά σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 1 κιλό ντομάτες πολτοποιημένες
  • 1 κλωναράκι δενδρολίβανο
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το χταπόδι και το βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα μαζί με το ολόκληρο κρεμμύδι, το ξύδι, τους κόκκους πιπεριών, τα 2 φύλλα δαφνης και το δενδρολίβανο. Αφού βράσει το χταπόδι, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει. Περνάμε το ζωμό από σίτα και τον κρατάμε. Παράλληλα, σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι, όχι σε πολύ δυνατή θερμοκρασία και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο μέχρι  να μαραθούν, χωρίς να πάρουν χρώμα και να πιούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, τα δύο φύλλα δάφνης και ζωμό από το χταπόδι που κρατήσαμε. Τα αφήνουμε να βράσουν και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμη. Στη συνέχεια και αφού είναι σχεδόν έτοιμα, προσθέτουμε το χταπόδι σε κομματάκια και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να είναι έτοιμο. Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο, για μεζέ για τσίπουρο.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε