Χριστόψωμο

Συστατικά

  • 2 κιλά αλεύρι
  • 100 γρ. μαγιά νωπή
  • 250 γρ. νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. κόκκινο κρασί
  • 125 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.γ κανέλα
  • 1 κ.γ μαστίχα σκόνη
  • 1 κ.γ γαρύφαλλο
  • 300 γρ. καρύδια σκόνη
  • 125 γρ. λάδι
  • σουσάμι για πασπάλισμα
  • νερό οσο χρειαστεί
  • 2 καρύδια

Εκτέλεση

  1. Απο το προηγούμενο βράδυ διαλύουμε σε μια λεκάνη τοη μαγιά με χλιαρό νερό.
  2. Κοσκινίζουμε 300 γρ. αλεύρι και το ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη.
  3. Σκεπάζουμε την λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί.
  4. Την επόμηνη μέρα προσθέτουμε στο μίγμα όλα τα υπολοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που δεν κολάει στα χέρια.
  5. Σκεπάζουμε την ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  6. Κρατάμε λίγη ζύμη για να δημιουργήσουμε τους δύο σταυρούς πάνω απο τα χριστόψωμα.
  7. Μοιράζουμε την ζύμη σε δύο λαδωμένα ταψιά και της δίνουμε στρογγυλό σχήμα.
  8. Δημιουργούμε δύο σταυρούς πάνω απο κάθε ψωμί.
  9. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  10. Τοποθετούμε απο ένα καρύδι  στο κέντρο του κάθε σταυρού.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 55 λεπτά, τα πρώτα 15 λεπτά στους 200 οC και τα υπόλοιπα 40 στους 150οC.
Αρχή της σελίδας