Πίτα γλυκιά με κόκκινη κολοκύθα

Συστατικά

  • 1 κιλό κόκκινη κολοκύθα
  • 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι γλασέ
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • κανέλα
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη ξερή μυζήθρα
  • 4 φύλλα ανοιγμένα στο χέρι στο μέγεθος του ταψιού (36 εκ.)

Εκτέλεση

  1. Τρίβουμε την κολοκύθα σε χοντρό τρίφτη, ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση και βάζουμε το ρύζι.Αφήνουμε το μείγμα αυτό αρκετές ώρες ή ολόκληρη τη νύχτα.Στραγγίζουμε καλά στις χούφτες μας την κολοκύθα και κρατάμε σε ένα δοχείο το ζουμί της. 
  2. Προσθέτουμε στο μείγμα τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, τη μυζήθρα και ανακατεύουμε καλά.
  3. Ανοίγουμε τα φύλλα, τα αλευρώνουμε, τα διπλώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λαδώνουμε καλά ένα ταψί, απλώνουμε το ένα φύλλο (πρέπει να σκεπάζει τις άκρες του ταψιού), λαδώνουμε ξανά με ένα πινέλο, απλώνουμε το δεύτερο φύλλο (και αυτό πρέπει να προεξέχει), βάζουμε μέσα τη γέμιση, την απλώνουμε σε όλο το ταψί στο ίδιο επίπεδο (1,5 εκ. πάχος), κλείνουμε τις άκρες που προεξέχουν και τις λαδώνουμε. Απλώνουμε το τρίτο φύλλο (αν προεξέχει κόβουμε τα επιπλέον κομμάτια), το λαδώνουμε και το σκεπάζουμε με το τέταρτο φύλλο. 
  4. Κόβουμε την πίτα με ένα κοφτερό μαχαίρι σε ρόμβους.
  5. Χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι και με ένα κουτάλι 2 φλιτζάνια του τσαγιού απο το ζωμό της κολοκύθας μαζί με το λάδι που περίσσεψε από το λάδωμα των φύλλων, λίγη ζάχαρη και το ρίχνουμε πάνω στην πίτα ώστε να πάει παντού.
  6. Ψήνουμε την πίτα στους 200 oC.

Συμβουλές

 Η πίτα είναι έτοιμη όταν ροδίσει και κουνώντας το ταψί ξεκολλάει.

Αρχή της σελίδας