Παέγια με λαγό και μανιτάρια

Συνταγή για 6 άτομα

Συστατικά

  • 1 λαγός (1 ½ κιλό) με το συκώτι, ξεκοκαλισμένος, σε κομμάτια των 40 γρ.
  • 200ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 100 γρ. φύτρες σκόρδου σε κομμάτια
  • 200 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο οι βολβοί σε μακρόστενα κομμάτια
  • 1 πράσινη πιπεριά για γέμισμα κομμένη σε μακρύ ζουλιεν
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες
  • 1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
  • 1 ½ κουταλάκι σαφράν σε σκόνη
  • 600 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
  • 1/2 κιλό άγρια μανιτάρια (πορτσίνι ή σαντερέλ) καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Μπαχαρικά:

  • 1/2 κουταλάκι σπόροι κύμινου
  • 1/2 κουταλάκι σπόροι κόλιανδρου
  • 1/2 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε ελαφρώς τα μπαχαρικά σε τηγάνι μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.

Σε τηγάνι παέγιας, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρέας του λαγού να θωρακιστεί και το αφαιρούμε . Προσθέτουμε στη συνέχεια το συκώτι , το σκόρδο και σοτάρουμε . Μόλις το συκώτι ροδίσει, το αφαιρούμε από το τηγάνι μαζί με το σκόρδο και τις πιπεριές και τα τοποθετούμε σε γουδί.

Προσθέτουμε στο τηγάνι το κρέας του λαγού και τις φύτρες σκόρδου, τα κρεμμυδάκια, την πράσινη πιπεριά και το φύλλο δάφνης. Τα σοτάρουμε ελαφρώς μέχρι να μαραθούν και να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας ώσπου να πήξει και να μειωθούν τα υγρά του. Προσθέτουμε την πάπρικα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για λίγο ακόμα με προσοχή μην καεί.

Ρίχνουμε 1,2 λίτρα ζεστό ζωμό και το αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το μπουκετάκι με τα μπαχαρικά και τη ρίγανη.

Ρίχνουμε το ρύζι μαζί με τα μανιτάρια και το σαφράν και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Βράζουμε σε πολύ δυνατή φωτιά και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι.

Λιώνουμε στο γουδί το συκώτι με το σκόρδο και τις πιπεριές, ώστε να γίνουν πολτός. Αραιώνουμε τον πολτό με λίγο νερό από το τηγάνι, το προσθέτουμε στο ρύζι και ανακατεύουμε. Μετά από 5 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφαιρούμε το υφασμάτινο σακουλάκι με τα μπαχαρικά.Τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει μόνο του και να απορροφήσει τα υγρά του.

Συμβουλές

ο λαγός καλό θα ηταν να μαριναριστεί με λίγο λάδι και λίγο ξύδι όσο θα μείνει στο ψυγείο με σκοπό να μαλακώσει

Αρχή της σελίδας