Βασιλόπιτα Σμύρνης

Συστατικά

  • 6 φλιτζάνια αλεύρι
  • 6 αυγά
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3-4 φλιτζάνια βούτυρο φρέσκο ή βιτάμ
  • 1 ποτηράκι κονιάκ
  • 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 πορτοκάλι, το χυμό καί το ξύσμα

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε  λεκάνη τους κρόκους  και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με σύρμα για 5-6 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο και συνεχίζουμε να δουλεύουμε τα υλικά μας για 2-3 λεπτά ακόμη. 
  3. Αναμειγνύουμε το κονιάκ με το χυμό του πορτοκαλιού και ρίχνουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού.
  4. Σε άλλο σκεύος χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα. 
  5. Ρίχνουμε στο μίγμα του βουτύρου πρώτα τους κρόκους, μετά το μίγμα του κονιάκ,λίγο αλεύρι και τέλος τη μισή μαρέγκα. 
  6. Τα ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το οποίο έχουμε αναμείξει με το μπέικιν πάουντερ.
  7. Τέλος προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα.
  8. Σε βουτυρωμένο ταψί , ρίχνουμε το μίγμα και ψήνουμε την πίτα στους 180°C για 45-50 λεπτά.

Αφού ψηθεί, την ξεφορμάρουμε και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Αρχή της σελίδας