Τσουρέκια Πασχαλινά

Συστατικά

  • 1,5 κιλό αλεύρι
  • 3 κουτ. σούπας μαγιά μπύρας
  • 300 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. σούπας μαχλέπι ή γλυκάνισο
  • 220 γρ. γάλα
  • λίγο αλάτι
  • αυγά κόκκινα

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε  το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό και λιώνουμε  μέσα σ' αυτό τη μαγιά της μπύρας. Προσθέτουμε  λίγες κουταλιές αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί   ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπωλ. Λιώνουμε το  βούτυρο και το προσθέτουμε  στο αλεύρι. Βράζουμε το μαχλέπι σε λίγο νερό και αφού το σουρώσουμε ρίχνουμε το ζουμί του στο αλεύρι.  Προσθέτουμε τα αυγά ολόκληρα, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκάλι και τη μαγιά της μπύρας που έχει εν τω μεταξύ φουσκώσει. Ζυμώνουμε  καλά όλα τα υλικά, μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή.  Σκεπάζουμε τη ζύμη , την τοποθετούμε  σε ζεστό μέρος και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Ζυμώνουμε ξανά   τη ζύμη και την κόβουμε  κομμάτια. Πλάθουμε τα  τσουρέκια στρογγυλά ,πλεξίδες ή άλλα σχέδια, τοποθετώντας στο κέντρο από ένα αυγό κόκκινο. Τοποθετούμε  τα τσουρέκια σε βουτυρωμένο ταψί και τα  αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν σκεπασμένα. Αλείφουμε το κάθε τσουρέκι με αυγό και πασπαλίζουμε με ασπρισμένα αμύγδαλα.Ψήνουμε στους 180oC για 30’.

Αρχή της σελίδας