Τσιζκέικ με σοκολάτα και σταφίδες

Συστατικά

  • 3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές κακάο σκόνη
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
  • 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο που έχει μαλακώσει

Για τη παρασκευή της γέμισης:

  • 1 φλιτζάνι τυρί κρέμα
  • 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 αυγά, χτυπημένα
  • 6 κουταλιές ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1/2 φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
  • 3 κουταλιές κομματάκια σοκολάτας

Για το γαρνίρισμα:

  • 90 γρ. κουβερτούρα, σε μικρά κομμάτια
  • 2 κουταλιές έτοιμο σιρόπι (corn syrup)
  • 3 κουταλιές βούτυρο
  • ελαφριά κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθούς Κελσίου. Κοσκινίζουμε σε ενα μπολ το αλεύρι, το κακάο και ρίχνουμε το σιμιγδάλι και την ζάχαρη. Με την ακρη των δαχτύλων προσθέτουμε το βούτυρο στο μείγμα αλευριού και δουλεύουμε το μείγμα, ώσπου να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Στρώνουμε με τη ζύμη την βάση μιας φόρμας με σούστα 20 εκ., την τρυπάμε με ενα πιρούνι και την ψήνουμε για 15 λεπτά. Αποσύρουμε τη φόρμα, αλλά αφήνουμε τον φούρνο ανοιχτό. 

Για την γέμιση:

Χτυπάμε σε ενα μπολ το τυρί κρέμα με το γιαούρτι, τα αυγά και την ζάχαρη. Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, τις σταφίδες, τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα του τυριού πάνω στη βάση του σοκολατένιου μπισκότου και ψήνουμε το τσιζκέικ για 35-45 λεπτά μέχρι η γέμιση να χρυσίσει ελαφρώς και να πήξει. Το αφήνουμε να κρυώσει στη φόρμα.

Για το γαρνίρισμα:

Αναμειγνύουμε την σοκολάτα, το σιρόπι και το βούτυρο σε πυρίμαχο μπολ. Το βάζουμε πάνω από κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει και το ζεσταίνουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, ώσπου να πήξει. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στο τσιζκέικ και το αφήνουμε να πήξει. Ανοίγουμε την φόρμα και το μεταφέρουμε προσεκτικά  σε μια πιατέλα. Το περιχύνουμε με ελαφριά κρέμα γάλακτος και το σερβίρουμε κομμένο σε φέτες.





Αρχή της σελίδας