Ταχινόπιττα

Συστατικά

  • 360 γρ. αλεύρι
  • 400 γρ. ταχίνι
  • 220 γρ. ζάχαρη
  • 220 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 220 γρ. νερό που έχουμε βράσει κανελογαρίφαλα
  • 100 γρ. κονιάκ
  • 150 γρ. καρύδια τριμμένα
  • 100 γρ. φρουί γλασέ ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. σταφίδες μαύρες πλυμένες και καθαρισμένες
  • 1 κουταλάκι κοφτό κανελογαρίφαλα σκόνη
  • 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι σόδα

Για το σιρόπι:

  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 440 γρ. νερό
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση

Βάζουμε 2-3 κομμάτια κανέλα και 5-6 γαρίφαλα να βράσουν με 440 γρ. νερό. Μόλις βράσουν τα σουρώνουμε και μετράμε 220 γρ. αρωματισμένο νερό. Ανακατεύουμε το ταχίνι με την ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αρωματισμένο νερό, τον χυμό πορτοκαλιών και το κονιάκ.  Πασπαλίζουμε τις σταφίδες με λίγο αλεύρι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν, την σόδα και τα κανελογαρίφαλα. Ρίχνουμε το μείγμα λίγο-λίγο στο ταχίνι και προσθέτουμε την σταφίδα, τα καρύδια και τα φρουί γλασέ. Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά, τα αδειάζουμε σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα.

Για το σιρόπι:

Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί γαι 5 λεπτά.

Όταν ψηθεί το γλυκό το περιχύνουμε με σιρόπι.

Αρχή της σελίδας