Ταχινόπιτα

Προέλευση: Σάμος

Συστατικά

  • 1 φλιτζάνι ταχίνι
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι (φάριν-απ)
  • 1 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 1/4 φλιτζανιού μαύρες σταφίδες
  • 1/4 φλιτζανιού ξανθές σταφίδες
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/3 φλιτζάνι σαμιώτικο κονιάκ
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • 1/2 κουταλιά γαρίφαλο
  • άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι με την καρυδόψιχα, τις σταφίδες, την κανέλα και το γαρίφαλο. Χτυπάμε στο μίξερ το ταχίνι, το μέλι, την ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε την καρυδόψιχα με τα διάφορα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Αλείφουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. με το λάδι του ταχινιού. Ψήνουμε την ταχινόπιτα στους 170 βαθμούς Κελσίου για 30-40 λεπτά, την αφήνουμε λίγα λεπτά στο ταψί να κρυώσει και την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με σαμιώτικο κονιάκ. Όταν η ταχινόπιτα κρυώσει εντελώς την πασπαλίζουμε με κανέλα και λίγη άχνη ζάχαρη.

Αρχή της σελίδας