Ταχινομπουρέκια

Προέλευση: Μακεδονία

Συστατικά

  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 3/4 της κούπας σουσαμέλαιο
  • σουσάμι

Για την γέμιση:

  • 175 γρ. ταχίνι
  • 1/2 κούπα καρυδόψιχα, χονδροκομμένη
  • 1/2 κούπα ξανθές σταφίδες, αλεσμένες
  • 1/3 της κούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλιές μέλι

Εκτέλεση

Για την γέμιση:

Ζεσταίνουμε το μέλι, για να γίνει πιο ρευστό, και το ανακατεύουμε με το ταχίνι και την ζάχαρη. Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, τις σταφίδες και τα ανακατεύουμε λίγο ακόμη.

Κόβουμε τα φύλλα σε 3 μέρη, από την στενή πλευρά. Αλείφουμε με το πινέλο κάθε λωρίδα με σουσαμέλαιο. Παίρνουμε μικρές ποσότητες από την γέμιση, την πλάθουμε σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια  και τα τοποθετούμε στην άκρη του φύλλου. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις πλαϊνές πλευρές, σε όλο το μήκος του φύλλου, για να κλειστεί καλά η γέμιση, και τυλίγουμε σφιχτά σε ρολάκια. Τα οποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τα αλείφουμε εξωτερικά με το λάδι που περίσσεψε. Τα ραντίζουμε με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τα ψήνουμε σε προθαιρμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Αρχή της σελίδας