Tarte Normande - Τάρτα Νορμανδίας με μήλα

Συστατικά

Για την παρασκευή της ζύμης:

  • 200 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 25 γρ. νερό
  • 1 1/2 αυγό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη

Για την παρασκευή της γέμισης:

  • 1 κιλό μήλα
  • 50 γρ. βούτυρο πολύ καλής ποιότητος (όχι μαργαρίνη)
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 ποτήρι νερό
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Για την ζύμη:

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα σκεύος ή στο μίξερ και τα ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα περίπου στο ψυγείο. Την ανοίγουμε σε αρκετά λεπτό φύλλο, 3 χιλ. περίπου, και την τοποθετούμε σε ένα στεφάνι τάρτας ή σε φόρμα τάρτας, αφήνοντάς τη να εξέχει 2-3 χιλ. από τη φόρμα, και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Για την γέμιση:

Καθαρίζουμε τα μήλα. Παίρνουμε τα μισά, τα κόβουμε σε 6 κομμάτια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τα 100 γρ. ζάχαρη, την κανέλα, το νερό και ετοιμάζουμε μια γρήγορη κομπόστα. Μόλις κρυώσει η κομπόστα, την απλώνουμε πάνω στην τάρτα. Πάνω από την κομπόστα τοποθετούμε τα υπόλοιπα μήλα κομμένα σε φετούλες πάχους 2-3 χιλ., όσο πιο συμμετρικά μπορούμε. Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε τα μήλα. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τη μισή ζάχαρη άχνη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 60 λεπτά. Πασπαλίζουμε ξανά με την υπόλοιπη άχνη και ψήνουμε 10 λεπτά ακόμη για να δώσουμε στην τάρτα λαμπερή όψη. Την σερβίρουμε ζεστή.

Συμβουλές

Αν την προτιμούμε κρύα, μπορούμε να την αλείψουμε με ενα πινέλο με λιωμένο ζελέ μαρμελάδας μήλου, αφού την αφήσουμε να κρυώσει καλά.

Αρχή της σελίδας