Ταρτάκι σοκολάτας με λεμόνι

Συστατικά

  • αλεύρι, για πασπάλισμα
  • 1 δόση ζύμη σοκολάτας για τάρτες
  • φλούδες λεμονιού
  • λιωμένη σοκολάτα, για γαρνίρισμα


Για τη παρασκευή της στρώσης σοκολάτας:

  • 3/4 φλιτζανιού πηχτή κρέμα γάλακτος
  • 180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομματάκια
  • 2 κουταλιές ανάλατο βούτυρο, σε κομματάκια

Για τη παρασκευή της γέμισης με το ξύσμα λεμονιού:

  • ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
  • 3/4 φλιτζανιού ανάλατο βούτυρο σε κύβους
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

Για τη παρασκευή της σως κρέμας λεμονιού:

  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • 6 κρόκους
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε ελαφρώς 12 μικρές φόρμες για τάρτες 8 εκ. Ανοίγουμε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια την ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο και κόβουμε με οδοντωτό κουπ-πατ 10 εκ. 12 δίσκους και εφαρμόζουμε τον καθένα στις 12 φόρμες. Τρυπάμε την βάση με το πιρούνι, τοποθετούμε τις φόρμες σε λαμαρίνα φούρνου και τις βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου. Κόβουμε στρογγυλούς δίσκους από αλουμινόχαρτο και τους στρώνουμε πάνω σε κάθε βάση ζύμης. Γεμίζουμε το αλουμινόχαρτο με όσπρια και ψήνουμε τις βάσεις για τις τάρτες άδειες για 5-8 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο με τα όσπρια και ψήνουμε 5 λεπτά ακόμη, ώσπου η ζύμη να πάρει χρώμα. Τις αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν. 

Για την στρώση σοκολάτας:

Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, να πάρει βράση. Αποσύρουμ και ρίχνουμε την σοκολάτα, ανακατεύοντας ώσπου να διαλυθεί. Προσθέτουμε το Βούτυρο και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο. Τοποθετούμε το μείγμα σε κάθε ταρτάκι και το βάζυμε στο ψυγείο για 10 λεπτά μέχρι να πήξει η σοκολάτα.  

Για τη γέμιση με το ξύσμα λεμονιού:

Αναμειγνύουμε σε μπεν μαρί το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Βάζουμε τπν κατσαρόλα πάνω από νερό που σιγοβράζει και ζεσταίνουμε το μείγμα ελαφρώς, ώσπου να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά στο μείγμα του βουτύρου και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια. Στρώνουμε την γέμιση λεμονιού σε μπολ και σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη. Την αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα και την τοποθετούμε στο ψυγείο.

Για τη παρασκευή της σως κρέμας λεμονιού:

Σιγοβράζουμε σε μια κατσαρόλα το ξύσμα λεμονιού με το γάλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να μείνει 5 λεπτά, ώστε να απορροφήσει το γάλα το άρωμα του λεμονιού. Σουρώνουμε το γάλα σε καθαρή κατσαρόλα και το ξαναζεσταίνουμε σε σιγανή φωτιά. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά ώσπου να πήξουν και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από το αρωματισμένο ζεστό γάλα χτυπώντας το μείγμα δυνατά. Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια ώσπου να αρχίσει να πήζει. Δεν βράζουμε τη σως γιατί θα κόψει. Την σουρώνουμε σε κρύο μπολ και προσθέτουμε 2 κουταλιές χυμό λεμονιού στη σως. Την αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα και την βάζουμε στο ψυγείο ώσπου να τη χρησιμοποιήσουμε. Αφαιρούμε τις τάρτες από τα φορμάκια και ρίχνουμε την γέμιση με το ξύσμα λεμονιού. Για να σερβίρουμε, ρίχνουμε λίγη σως κρέμας λεμονιού σε πιάτο, τοποθετούμε ένα ταρτάκι στο κέντρο και γαρνίρουμε με φλούδα λεμονιού. Πασπαλίζουμε τη σως με λιωμένη σοκολάτα, τραβάμε με μεταλλικό σουβλάκι γραμμούλες ανάμεσα στη σοκολάτα και σχηματίζουμε καρδούλες.



Αρχή της σελίδας