Τάρτα σοκολάτας με τρούφα

Συστατικά

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/3 φλιτζανιού κακάο σκόνη
  • 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια
  • 1 κρόκος αβγού
  • 1 με 2 κουταλιές παγωμένο νερό
  • 30 γρ. λευκή σοκολάτα ή κουβερτούρα γάλακτος, λιωμένη, για γαρνίρισμα
  • πηχτή κρέμα γάλακτος, για σερβίρισμα

Για τη γέμιση τρούφας:

  • 1 1/2 φλιτζάνι πηχτή κρέμα γάλακτος
  • 340 γρ. κουβερτούρα ή σοκολάτα κουβερτούρα πολυτελείας, σε κομματάκια
  • 1/4 φλιτζανιού ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 2 κουταλιές μπράντι ή λικέρ

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τη ζύμη. Κοσκινίζετε οε μπολ το αλέτρι και το κακάο. Αναμειγνύετε σε πολυ-μπ\αλτί κουζίνας το μείγμα του αλευριού μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτετε το Βούτυρο και δουλεύετε το μείγμα για 15 με 20 δευτερόλεπτα ώσπου να μοιάζει με ψίχουλα. Χτυπάτε ελαφρώς σε μπολ τον κρόκο με το παγωμένο νερό. Το προσθέτετε στο μείγμα του αλευριού και δουλεύετε το μείγμα αοπου να γίνει ζύμη. Αναποδογυρίζετε τη ζύμη σε ένα κομμάτι διαφανή μεμβράνη. Με τη βοήθεια της μεμβράνης πλάθετε τη ζύμη οε δίσκο. Τον τυλίγετε σφιχτά και τον βάζετε στο ψυγείο για 1 με 2 ώρες να σκληρύνει. Βουτυρώνετε ελαφρώς μία φόρμα για τάρτες 23 εκ. με κινητή βάση. Αφήνετε τη ζύμη για λίγο να μαλακώσει και την ανοίγετε ανάμεσα σε φύλλα διαφανούς μεμβράνης ή λαδοχαρτου σε ένα δίσκο 28 εκ. και πάχους γΟ χιλιοστών. Αφαιρείτε το ένα φύλλο μεμβράνης και αναποδογυρίζετε τη ζύμη στη φόρμα. Αφαιρείτε και το άλλο φύλλο. Απλώνετε τη ζύμη στη φόρμα και τρυπάτε τη βάση με πιρούνι. Τη βάζετε για 1 ώρα στο ψυγείο.Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καλύπτετε τη ζύμη με αλουμινόχαρτο η χαρτί ζαχαροπλαστικής. Σκορπίζετε επά-νο ξερά φασόλια και την ψήνετε για 5 με 7 λεπτά. Αφαιρείτε το χαρτί και τα φασόλια, ξαναβάζετε την τάρτα στο φούρνο και την ψήνετε για 5 με 7 λεπτά ακόμα. Βάζετε τη φόρμα πάνω σε σχάρα και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς.Για να ετοιμάσετε τη γέμιση βάζετε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρόλα να πάρει βράση. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τη σοκολάτα και ανακατεύετε ώσπου να λιώσει. Προσθέτετε το βούτυρο και το μπράντι και ανακατεύετε. Ρίχνετε τη γέμιση στην ψημένη τάρτα ανακινώντας τη φόρμα ώστε να στρωθεί ομοιόμορφα. Μην ανακατέψετε τη γέμιση για να μη χάσει τη γυαλιστερή της επιφάνεια.
Βάζετε τη λιωμένη σοκολάτα σε χάρτινη σακούλα κορνέ και κόβετε την άκρη της. Στάζετε λίγη σοκολάτα πάνω στην επιφάνεια της τάρτας και με οδοντογλυφίδα χαράζετε γραμμές για να δημιουργήσετε «κύματα». Βάζετε την τάρτα στο ψυγείο για 2 με 3 ώρες ώσπου να πήξει. Λίγο πριν σερβίρετε, αφήνετε την τάρτα να μαλακώσει ελαφρώς σε θερμοκρασία δωματίου.

Αρχή της σελίδας