Τάρτα σοκολάτας με κουκουνάρια

Συστατικά

  • 1 3/4 φλιτζανιού αλεύρι
  • 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • μια πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
  • 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 3 κρόκοι, ελαφρώς χτυπημένοι
  • 1-2 κουταλιές παγωμένο νερό

Για τη παρασκευή της γέμισης:

  • 2 αυγά
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά λικέρ πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζάνι πηχτή κρέμα γάλακτος
  • 115 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι κουκουνάρι, καβουρντισμένο

Για το γαρνίρισμα:

  • 1 πορτοκάλι
  • 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση

Σε μίξερ κουζίνας αναμειγνύουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το βούτυρο και δουλεύουμε το μείγμα 20-30 δευτερόλεπτα, ώσπου να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ στεγνή, ρίχνουμε το παγωμένο νερό λίγο-λίγο. Πλάθουμε την ζύμη ελαφρώς, την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την τοποθετούμε 2-3 ώρες στο ψυγείο. Βουτυρώνουμε μία φόρμα για τάρτες με κινητή βάση 23 εκ., αφήνουμε τη ζύμη να μαλακώσει και την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια σχηματίζοντας κύκλο 30 εκ. Καλύπτουμε με τη ζύμη την βάση της φόρμας, πιέζοντας ελαφρώς με αλευρωμένα δάχτυλα τις άκρες της ζύμης ώστε τα τοιχώματα να είναι πιο παχιά. Περνάμε τον πλάστη πάνω από την τάρτα, κόβουμε το επιπλέον κομμάτι της ζύμης και σπρώχνουμε με τα δάχτυλα γύρω-γύρω τη ζύμη στις άκρες να υψωθεί πάνω από το χείλος της φόρμας. Τρυπάμε την βάση με ενα πιρούνι και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Καλύπτουμε την βάση της φόρμας με λαδόχαρτο, σκορπίζουμε επάνω ξερά φασόλια και ψήνουμε την τάρτα άδεια για 5 λεπτά. Αφαιρούμε το χαρτί και τα φασόλια και ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμα. Την αφήνουμε να κρυώσει στη φόρμα, πάνω σε σχάρα και χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Για την γέμιση:

Χτυπάμε σε ενα μπολ τα αυγά, την ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το λικέρ. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Σκορπίζουμε την σοκολάτα και τα κουκουνάρια ομοιόμορφα πάνω στη βάση της τάρτας, ρίχνουμε την γέμιση πάνω στη βάση της τάρτας και ψήνουμε για 20-30 λεπτά ώσπου να χρυσίσει η βάση της τάρτας και να πήξει η γέμιση. Την αφήνουμε στη φόρμα να κρυώσει ελαφρώς.

Για την γαρνιτούρα:

Καθαρίζουμε την φλούδα του πορτοκαλιού από την ψίχα και την κόβουμε σε λεπτες λωρίδες. Σε σιγανή φωτιά διαλύουμε την ζάχαρη με νερό, ρίχνουμε τις φλούδες πορτοκαλί και τις βράζουμε για 5 λεπτά, ώσπου το σιρόπι να πήξει  και να αρχίσει να καραμελώνει. Αποσύρουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε 1 κουταλιά νερό στη καραμέλα για να σταματήσει να σκουραίνει. Αλείφουμε με το σιρόπι την τάρτα και τη διακοσμούμε με τις καραμελωμένες λωρίδες πορτοκαλιού. Ανοίγουμε το στεφάνι της φόρμας και μεταφέρουμε την τάρτα σε μια πιατέλα. Τημ σερβίρουμε χλιαρή.



Αρχή της σελίδας