Τάρτα σοκολάτας με γέμιση τιραμισού

Τάρτα σοκολάτας  με γέμιση τιραμισού Τάρτα σοκολάτας  με γέμιση τιραμισού
0 ΑΤΟΜΑ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
0' ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
0 ΔΥΣΚΟΛΙΑ

Συστατικά

  • 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
  • 1 κουταλιά λικέρ καφέ ή νερό
  • 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1Α φλιτζανιού κακάο σκόνη
  • 1Α φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι εσάνς βανίλιας κακάο σκόνη, για πασπάλισμα

Για τη στρώση σοκολάτας:

  • 1/2 φλιτζάνι πηχτή κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά έτοιμο σιρόπι (corn syrup)
  • 115 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα πολυτελείας, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 2 κουταλιές βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια
  • 2 κουταλιές λικέρ καφέ

Για τη παρασκευή της γέμισης:

  • 1 φλιτζάνι πηχτή κρέμα γάλακτος
  • 1 1/2 φλιτζάνι τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κουταλιές ζάχαρη άχνη
  • 3 κουταλιές κρύο εσπρέσο ή άλλο δυνατό καφέ
  • 3 κουταλιές λικέρ καφέ
  • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, τριμμένη

Εκτέλεση

Για την ζύμη:

Βουτυρώνουμε ελαφρώς μια φόρμα 23 εκ. με σούστα και ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο ώσπου να λιώσει μαζί με τον καφέ. Κοσκινίζουμε σε ενα μπολ το αλεύρι, το κακάο, την ζάχαρη άχνη και το αλάτι. Αποσύρουμε το μείγμα του βουτύρου από τη φωτιά, προσθέτουμε την βανίλια και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα του βουτύρου στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε ώσπου να γίνει μια μαλακή ζύμη. Ζυμώνουμε την ζύμη ελαφρώς ώσπου να γίνει ομοιογενής. Καλύπτουμε με τη ζύμη τη βάση και τις πλευρές της φόρμας μέχρι 2 εκ. από την κορυφή της. Τρυπάμε τη βάση με το πιρούνι και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 40 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε την τάρτα άδεια για 8 λεπτά. Αν η ζύμη φουσκώσει πολύ, την τρυπάμε με το πιρούνι και την ψήνουμε 2-3 λεπτά ακόμα. Την αφήνουμε να κρυώσει στη φόρμα, πάνω σε σχάρα. 

Για την στρώση σοκολάτας:

Σιγοβράζουμε πρώτα την κρέμα και το σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την σοκολάτα και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει. Προσθέτουμε το βούτυρο και το λικέρ χτυπώντας συγχρόνως το μείγμα και το ρίχνουμε στην βάση της τάρτας. Αφού κρυώσει, τοποθετούμε την τάρτα στο ψυγείο.

Για την παρασκευή της γέμισης:

Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος ώσπου να πήξει. Σε ενα άλλο μπολ χτυπάμε το τυρί, ώσπου να γίνει κρεμώδες. Ρίχνουμε σταδιακά τον κρύο καφέ και το λικέρ, την κρέμα γάλακτος, την σοκολάτα και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε την γέμιση τιραμισού πάνω στη στρώση σοκολάτας και απλώνουμε ομοιόμορφα. Την βάζουμεστο ψυγείο ώσπου να σερβίρετε.

Για να σερβίρουμε:

Με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού ξεκολλάμε γύρω-γύρω τις πλειφές της τάρτας από τη φόρμα. Ανοίγουμε το στεφάνι της φόρμας και την μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Για το γαρνίρισμα:

Πάνω στην επιφάνεια της τάρτας κοσκινίζουμε το κακάο ή βγάζουμε με το κορνε ροζέτες από σαντιγί. Τις γαρνίρουμε με ένα κόκκο καφέ βουτηγμένο στη σοκολάτα. Σερβίρουμε σε μικρά κομμάτια με συνοδεία καφέ εσπρέσσο.



Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε