Τάρτα με σοκολάτα, αχλάδια και πεκάν

Συστατικά

  • 300 γρ. έτοιμη ζύμη για τάρτες, ξεπαγωμένη αν είναι κατεψυγμένη
  • 3 μικρά αχλάδια
  • 165 γρ. φλιτζανιού ψιλή ζάχαρη
  • 150 ml φλιτζανιού νερό
  • ψιλοκομμένη φλουδα από λεμόνι
  • 50 γρ. σοκολάτα κουδερτούρα καλής ποιότητας, σε κομμάτια
  • 50 γρ. φλιτζανιού ανάλατο βούτυρο, σε κύβους
  • 225 γρ. φλιτζανιού μελάσα
  • 3 αυγά χτυπημένα
  • 5 ml κουταλάκι εσανς βανιλιας
  • 150 γρ. πεκάν θρυμματισμένα
  • 15 ml maple syrup
  • παγωτό για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Ανοίγουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την στρώνουμε σε βαθιά φόρμα για τάρτες 23 εκ. Την τοποθετούμε στο ψυγείο για 20 λεπτά. Έπειτα βάζουμε επάνω στνη ζύμη χαρτί ζαχαροπλαστικής και φασόλια και ψήνουμε για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το χαρτί και τα φασόλια και ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμα. Την αφήνουμε να κρυώσει. Καθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε την καρδιά με μικρό κουτάλι. Ρίχνουμε σε ένα σκεύος 1/4 φλιτζανιού από την ζάχαρη και το νερό. Προσθέτουμε τη λεμονόφλουδα και αφήνουμε να πάρει βράση. Ρίχνουμε τα αχλάδια, καλύπτουμε το σκεύος με το καπάκι, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Αποσύρουμε τα αχλάδια από το σκεύος με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη. Σε ένα σκεύος, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη μαζί με τη μελάσα. Όταν λιώσει η ζάχαρη, δυναμώνουμε την φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε στο μείγμα της σοκολάτας τα αυγά, χτυπώντας καλά, και στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα με το σιρόπι. Ρίχνουμε την εσάνς βανίλιας και τα πέκαν. Τοποθετούμε σε ξύλο κοπής τα κομμένα αχλάδια με την επίπεδη επιφάνεια προς τα κάτω και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κάθε αχλάδι κατά μήκος σε λεπτές φέτες. Μεταφέρουμε προσεκτικά τα αχλάδια και τα τοποθετούμε στη βάση της τάρτας. Αδειάζουμε το μείγμα με τα πέκαν από πάνω προσέχοντας να μην καλύψουμε τελείως τα αχλάδια. Ψήνουμε την τάρτα για 25-30 λεπτά ώσπου να πήξει η γέμιση και την αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα. Αν θέλουμε, αλείφουμε την επιφάνειά της με maple syrup και σερβίρουμε με παγωτό.

Αρχή της σελίδας