Τάρτα με κίτρινα δαμάσκηνα

Τάρτα με κίτρινα δαμάσκηνα Τάρτα με κίτρινα δαμάσκηνα
0 ΑΤΟΜΑ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
0' ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
0 ΔΥΣΚΟΛΙΑ

Συστατικά

  • 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 75 γρ. βούτυρο, παγωμένο
  • 30 ml ψιλή ζάχαρη
  • μερικές σταγόνες εσάνς βανίλιας
  • 45 ml παγωμένο νερό
  • κρέμα γάλακτος ή κρεμ ανγκλέζ, για το σερβίρισμα

Για την γέμιση:

  • 75 γρ. ψιλή ζάχαρη
  • 75 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 75 γρ. αλεσμένη αμυγδαλόψιχα
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 30 ml αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 450 γρ. κίτρινα ή πράσινα δαμάσκηνα, κομμένα στη μέση, χωρίς το κουκούτσι

Για το γλάσο:

  • 45 ml μαρμελάδα βερίκοκο, σουρωμένη
  • 15 ml νερό

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε σε ενα μπολ το αλεύρι μαζί με το αλάτι και προσθέτουμε τρίβοντας με τις άκρες των δαχτύλων μας το βούτυρο, ώσπου το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Ρίχνουμε την ζάχαρη, την εσάνς βανίλιας και αρκετό από το παγωμένο νερό για να γίνει μία μαλακιά ζύμη. Την πλάθουμε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την τοποθετούμε 10 λεπτά στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Στρώνουμε την ζύμη σε φόρμα για τάρτες 23 εκ. αφήνοντάς τη να προεξέχει από τα χείλη της, τρυπάμε την βάση με ενα πιρούνι και στρώνουμε χαρτί ζαχαροπλαστικής που το γεμίζουμε με ξερά φασόλια ή φασόλια ψησίματος. Ψήνουμε την τάρτα για 10 λεπτά, αφαιρούμε το χαρτί και τα φασόλια και συνεχίζουμε το ψήσιμο 10 λεπτά ακόμα. Με ενα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε την ζύμη που περισσεύει.

Για την γέμιση:

Χτυπάμε μαζί όλα τα υλικά εκτός από τα κίτρινα ή πράσινα δαμάσκηνα.

Απλώνουμε την γέμιση στη βάση της τάρτας και τοποθετούμε από πάνω τα φρούτα με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω. 

Για το γλάσο:

Ζεσταίνουμε την μαρμελάδα μαζί με το νερό. Ανακατεύετε καλα και αλείφουμε με λίγο από το γλάσο τα φρούτα.

Ψήνουμε την τάρτα για 50-60 λεπτά ώσπου να ψηθεί η γέμιση και να μαλακώσουν τα φρούτα. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γλάσο και αλείφουμε τα φρούτα. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με κρέμα γάλακτος ή κρεμ ανγκλέζ.









Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε